Fotograf: Hanuma Bhakta

Kategori: Container | Passagerarsjöfart | Regelverk

Beväpnade vakter tillåts ombord på svenska fartyg

Nu vill regeringen att också svenska fartyg ska få använda sig av beväpnade vakter. På torsdagen fattade regeringen beslut om en proposition med förslag på en ny lag som innebär att säkerhetspersonal ska få rätt att bära skjutvapen. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] att bära skjutvapen. 

Beskedet om den nya propositionen innebär att infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd håller det löfte hon gav i samband med att hon för några veckor presenterade regeringens handlingsplan för sjöfarten. Då utlovade hon en proposition om just beväpnande vakter ombord på svenskflaggade fartyg som går i trafik på internationellt vatten, och på torsdagen kom alltså beskedet om propositionen ”Bevakning ombord på svenska fartyg”.

I ett pressmeddelande skriver Näringsdepartementet att syftet med propositionen är att ett fartyg, dess besättning och passagerare samt dess last ska kunna skyddas mot angrepp av utomstående personer, och att säkerhetspersonal ska ha rätt att inneha vissa slags skjutvapen samt ammunition ombord på fartygen. Man skriver också förslaget har utformats i linje med IMO:s rekommendationer på området.

– Tyvärr ser vi idag ett behov av beväpnad bevakning ombord på våra svenska fartyg. Med den här förändringen ger vi en möjlighet att stärka skyddet för de svenska fartyg som riskerar att utsättas för sjöröveriattacker, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i pressmeddelandet.

Lagen föreslås börja gälla den 1 juli 2013. 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]