Vorstenbosch, byggt 2011 och 147 meter långt, är ett fartyg i VT-Groups flotta.

Fotograf: VT-Group

Kategori: Ekonomi | Politik | Specialfartyg

Regeringen vill ha mer inlandssjöfart

Regeringen vill se mer kust- och inlandssjöfart i Sverige. Exakt hur det ska till gå till ska Sjöfartsverket ta reda på.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]å till ska Sjöfartsverket ta reda på.

Sedan EU:s direktiv för inre vattenvägar efter långa utredningar infördes i december 2014 är inlandssjöfart tillåten på Vänern via Göta älv ner till Göteborg samt på Mälaren ut till Stockholm respektive Södertälje kanal.

Ingen succé

Införandet av regelverket fick dock kritik för att vara villkorat med svenska tekniska särregler och tycks hittills inte ha blivit någon större succé. Medan inlandssjöfarten är ett vanligt godstransportmedel på den europeiska kontinenten finns nämligen ännu ingen riktig kommersiell inlandssjöfart i Sverige – även om Erik Thun AB, Ahlmark Lines och det holländska pråmrederiet Verenigde Tankrederij har bildat ”joint venture”-bolaget Avatar Logistics som är redo att starta transporter på de inre vattenvägarna.

”Avlasta väg och järnväg”

Nu vill dock regeringen öka andelen kust- och inlandssjöfart i Sverige och har därför gett Sjöfartsverket i uppdrag att titta närmare på hur det ska gå till. Uppdraget ska göras i nära samarbete med Trafikverket och vara klart senast den 31 december 2016.

– Att främja kustsjöfarten och utveckla en svensk modell för inlandssjöfart är en del av regeringens politik för att stärka sjöfarten. En ökad andel gods med sjöfart kan avlasta både väg och järnväg och bidra till regeringens arbete för hållbara transporter och fler jobb, säger infrastrukturminister Anna Johansson i en skriftlig kommentar.

Sjöfartstidningen återkommer med kommentarer från Sjöfartsverket om vad utredningen ska fokusera på. 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]