Arkivbild. USS Carney under en antiterrorövning i Röda havet i december.

Fotograf: Aaron Lau, US Navy

Kategori: Politik | Säkerhet

Regeringen vill delta i Röda havet-insatser

Regeringen vill att Sverige deltar i två insatser på Röda havet. Det meddelar utrikesminister Tobias Billström (M) efter ett möte med riksdagens försvarsutskott och utrikesutskott, rapporterar SVT.
I januari berättade utrikesministern att ett svenskt deltagande i operationerna i Röda havet kan bli aktuellt. Nu står det enligt SVT klart att regeringen går vidare med planerna. Tanken uppges vara att Sverige ska delta i två operationer: Operation Prosperity Guardian som initierats av USA och EU-insatsen Aspides som ännu inte har inletts.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]i operationerna i Röda havet kan bli aktuellt. Nu står det enligt SVT klart att regeringen går vidare med planerna. Tanken uppges vara att Sverige ska delta i två operationer: Operation Prosperity Guardian som initierats av USA och EU-insatsen Aspides som ännu inte har inletts.

– Huvuduppgiften är att se till att skydda den civila sjöfarten mot de anfall som huthirebellerna genomför urskillningslöst och som hotar att sätta vitala delar av världshandeln ur spel. Vi har ett gemensamt ansvar med våra partnerländer, säger Tobias Billström till SVT.

Det är i nuläget inte klart vilka typer av insatser som kan bli aktuella. Enligt försvarsminister Pål Jonsson skulle det kunna handla om stabsofficerare, rapporterar SVT.

Enligt Tobias Billström är det inte aktuellt att gå vidare med planerna utan ett brett stöd i riksdagen. Men Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson (S) säger till SVT att partiet inte är redo att ställa sig bakom förslaget.

– Så som upplägget ser ut nu kommer man inte få stöd från vårt parti, säger Morgan Johansson.

Han fortsätter:

– Den värsta farhågan är att det ska eskalera situationen i regionen och att Sverige riskerar att dras in i en mycket stor konflikt. Den risken måste vi ta på allvar.

Enligt Tobias Billström är de planerade operationerna ”defensiva till sin karaktär” och går inte att jämföra med de militära attacker mot mål i Jemen som leds av USA och Storbritannien. Enligt utrikesministern kan den EU-ledda operationen Aspides sjösättas i samband med nästa utrikesråd den 19 februari.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]