Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Miljö

Regeringen satsar på rena hav

Under tisdagen presenterade Regeringen sin nya satsning på renare hav där de bland annat vill skjuta till pengar för att rensa bort miljögifter från vrak.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]rensa bort miljögifter från vrak.

600 miljonor kronor – så mycket vill Regeringen satsa under 2018 på att förbättra havsmiljön. Bland annat vill de sanera miljöfarliga vrak och stärka skyddet av marina områden.

30 farliga vrak

Idag finns det runt 17.000 vrak runt den svenska kusten. Enligt Regeringens pressmeddelande utgör cirka 30 av dessa en miljöfara. Främst handlar det om risker för att bunkerolja eller annat bränsle läcker ut. Regeringen föreslår därför att det ska satsas 25 miljoner per år i tio år för att rensa de miljöfarliga ämnena från de fartyg som anses utgöra störst fara för havsmiljön.

Enligt Regeringens beräkning bör mellan ett och tre vrak per år kunna saneras med de pengarna.

Vill få bort ansamlingar av miljögifter

Dessutom utökar Regeringen anslaget till att hanetra ansamlingar av miljögifter i Östersjön under de tre kommande åren. Saneringasanslaget förstärks med 80 miljoner 2018, 100 miljoner 2019 och 145 miljoner 2020.

Förstärkt skydd för känsliga områden

Den sittande Regeringen har satsat stora medel på att skydda marina områden i Sverige och under det senaste året har arealen skyddad havsmiljö nästan fördubblats, från 6,7 procent till 13,6 procent av den det svenska havsområdet. Därmed är målet om att 10 procent av havsområdena ska vara skyddat till 2020 uppnått.

Men Regeringen ökar ändå anslaget för marint områdesskydd med 50 miljoner 2018 samt 67 miljoner 2019 och 2020. Detta för att förbättra skyddet av de redan existerande områdena.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]