Sjöfartsverket föreslås få ett extra tillskott på 130 miljoner kronor från Regeringen.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Politik | Myndigheter

Regeringen ger tillskott till Sjöfartsverket

Totalt 130 miljoner kronor extra för att mildra de negativa effekter som pandemin haft för Sjöfartsverket och sjöfarten. Det föreslår nu regeringen.

Det var under torsdagen som regeringen presenterade förslaget att ge ett tillskott till Sjöfartsverket på 130 miljoner kronor. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna och tillskottet ska milda de negativa effekterna som pandemin haft för Sjöfartsverket och sjöfarten.

– Detta är ett mycket välkommet besked, och jag uppskattar regeringens lyhördhet att vi behöver ett ekonomiskt tillskott i en tuff tid. Vi har haft en bra dialog med departementet om detta, säger Katarina Norén, generaldirektör vid Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Drabbas av inställda kryssningssanlöp

Pandemin har gjort att större delen av även årets kryssningssäsong ser ut att bli inställd. Därtill har det varit stora inskränkningar i passagerartrafiken. Eftersom Sjöfartsverket får betalt efter antalet passagerare ombord och antalet lotsningar som genomförs menar Sjöfartsverket att det slår direkt mot ekonomin som var svag redan före pandemin.

– Vi ska nu överväga hur pengarna från regeringen kommer till bäst nytta, både för Sjöfartsverket och för sjöfarten i stort, säger Katarina Norén i pressmeddelandet.

Inga villkor från regeringen

Regeringen har inte ställt några krav på vad Sjöfartsverket ska använda pengarna till. Det är andra gången som myndigheten får ett tillskott under pandemin.

– Sjöfartsverket är en verksamhet som har en tuff ekonomisk utmaning men de har goda möjligheter att själva göra prioriteringar. De bestämmer själva om exempelvis farleds- och lotsavgifter ska höjas, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth till DN.

Innan Sjöfartsverket kan få de extra pengarna måste förslaget gå igenom riksdagen.

– Bedömningen är att det inte finns något motstånd, säger Tomas Eneroth till DN.