Mellan 10 och 12 procent av den globala handelsflottan, över 17.000 fartyg, passerar i vanliga fall årligen genom Bab al Mandab-sundet. Skärmdump från marinetraffic.com

Kategori: Säkerhet

Rederijättar undviker Röda havet

Containerrederierna Maersk och Hapag-LLoyd pausade i fredags sina seglingar genom Röda Havet och Bab al-Mandabsundet till följd av ett ökat antal attacker mot sjöfarten. Nu gör fler rederier och företag samma sak.
I fredags meddelade containerrederierna Maersk och Hapag-Lloyd att de har pausat alla planerade genomfarter i Röda Havet och Bab al-Mandabsundet, enligt flera internationella medier. Detta till följd av det ökande antalet attacker från huthirebeller på fartyg i området kring Röda havet. Under torsdagen uppges en missil ha landat nära ett Maersk-fartyg och dagen efter ska en attack ha skett mot ett Hapag-fartyg nära Jemens kust. Internationella medier rapporterar även om attacker på två fartyg ur containerrederiet MSC:s flotta där det ena fartyget eventuellt ska ha träffats. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]a-havet/”>attacker från huthirebeller på fartyg i området kring Röda havet. Under torsdagen uppges en missil ha landat nära ett Maersk-fartyg och dagen efter ska en attack ha skett mot ett Hapag-fartyg nära Jemens kust. Internationella medier rapporterar även om attacker på två fartyg ur containerrederiet MSC:s flotta där det ena fartyget eventuellt ska ha träffats. 

”Vi har instruerat alla Maersk-fartyg i området som är på väg att passera genom Bab al Mandab-sundet att pausa sina resor tills vidare”, uppger Maersk i ett skriftligt uttalande enligt tidningen Maritime Executive.

Maersk oroas djupt över den kraftigt eskalerande säkerhetssituationen och menar att de senaste attackerna är alarmerande och ett betydande hot mot sjömäns säkerhet.

Även Hapag-Lloyd meddelade i fredags att de tillfälligt pausar all containertrafik genom Röda havet, skriver bland annat Maritime Executive.

Även containerrederierna CMA-CGM och MSC har tillfälligt stoppat sina seglingar genom Röda havet, uppger Maritime Executive. MSC har också bekräftat att deras fartyg MSC Palatium III attackerades och fick en mindre brand ombord i fredags.

Under måndagen meddelade containerrederiet Evergreen att man beslutat att tillfälligt neka israeliskt gods ombord på sina fartyg, och att man instruerat sina fartyg att undvika Röda havet tills vidare, uppger nyhetsbyrån Reuters. Enligt Evergreen kommer fartyg i regional trafik på hamnar i Röda havet att föras till säkra vatten i närheten i väntan på ytterligare information, medan containerfartyg som enligt planen skulle ha passerat Röda havet istället kommer att omdirigeras runt Godahoppsudden.

Under måndagen meddelade även oljebolaget BP att de pausar sina transporter genom Röda havet tillfälligt. ”I ljuset av en försämrad säkerhetssituation för sjöfarten har BP beslutat att tillfälligt pausa transporterna genom Röda havet”, skriver oljebolaget i ett pressmeddelande som nyhetsbyrån Bloomberg tagit del av.

Tankrederiet Stena Bulk ser mycket allvarligt på läget och har beslutat att börja använda beväpnade vakter på sina fartyg i området, skriver Dagens Industri på måndagen.

Den internationella redareföreningen ICS beklagar starkt huthi-styrkornas agerande och uppmanar till omedelbart upphörande av attackerna. 

”Dessa attacker är ett flagrant brott mot internationell rätt. Stater med inflytande i regionen bör skyndsamt arbeta för att stoppa huthiernas agerande när de attackerar sjöfolk och handelsfartyg, och trappa ner det som nu är ett extremt allvarligt hot mot internationell handel”, skriver ICS i ett uttalande.

Enligt den internationella redareföreningen har vissa rederier redan omdirigerat trafik runt Godahoppsudden för att undvika situationen i Röda havet, vilket medför såväl ökade kostnader som förseningar. ICS berömmer vidare marinstyrkornas agerande och närvaro och skriver att organisationen förväntar sig ”ytterligare åtaganden av samma karaktär inom en mycket snar framtid”.

Den europeiska redareföreningen Ecsa och det europeiska transportarbetarfacket ETF uttrycker i ett gemensamt uttalande djup oro över den senaste tidens attacker mot kommersiella fartyg i Röda havet och Adenviken. De två organisationerna kräver i uttalandet omedelbara åtgärder för att hantera situationen. Att skydda viktiga sjöfartsrutter är avgörande för att garantera kontinentens säkerhet, påpekar de.

– De senaste attackerna mot kommersiella fartyg i området kring Röda havet är djupt oroande. Ecsa uppmanar starkt till förbättrat säkerhetsskydd för kommersiella fartyg som passerar området. Dessa åtgärder är avgörande för att säkerställa säkerhet och välbefinnande för våra sjömän och för att säkra viktiga handelsvägar, säger Sotiris Raptis, generalsekreterare för Ecsa, i uttalandet.

ETF:s generalsekreterare Livia Spera påpekar att åtgärder för att säkerställa sjöfarares säkerhet och välbefinnande är avgörande och nödvändiga för att säkra viktiga handelsvägar.

– Sjöfarare är nyckelarbetare som håller försörjningskedjorna igång och de förtjänar skydd, säger hon.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]