Silja Serenade i Stockholms skärgård.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Passagerarsjöfart | Politik | Regelverk

Rederierna avvaktar trots Finlands besked

Antalet nya bekräftade fall av covid-19 har i Sverige sjunkit till en nivå som fått Finlands regering att åter tillåta fritt inresande från Sverige. Men färjerederierna avvaktar.
Finlands regering har beslutat att avveckla inresebegränsningarna för resor från bland annat Sverige från och med den 19 september. Det innebär att man från Sverige kan komma på till exempel en semesterresa till Finland. Resenären behöver inte heller hålla sig i karantän på eget initiativ i Finland.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]esebegränsningarna för resor från bland annat Sverige från och med den 19 september. Det innebär att man från Sverige kan komma på till exempel en semesterresa till Finland. Resenären behöver inte heller hålla sig i karantän på eget initiativ i Finland.

Inreserestriktionerna avskaffas i trafiken mellan Finland och sådana EU- och Schengenländer där incidensen av nya fall av covid-19 har varit högst 25 per 100.000 personer under de senaste 14 dagarna. Hittills har Finland tillämpat ett gränsvärdet på mellan 8 och 10 fall.

Men trots förändringarna så väljer både Viking Line och Tallink Silja att avvakta när det gäller att fatta beslut om att återstarta passagerartrafiken mellan Stockholm och Helsingfors.

”Vi ser att det rör på sig bland bokningarna, men någon anstormning kan vi inte tala om.”

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line.

– Vi ser att det rör på sig bland bokningarna, men någon anstormning kan vi inte tala om. Vi kommer nog inte att ta några större beslut för tillfället, vi avvaktar, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line.

Tallink Silja menar att beskedet från den finska regeringen inte är tillräckligt tydligt för att de ska fatta beslut om en återstart. Bland annat kommer den finska regeringen att ha överläggningar om restriktionerna varje vecka fram till den 23 november då en ny mer permanent modell ska träda i kraft.

– De kan besluta att återinföra gränskontroller och restriktioner igen om ett land överstiger gränsvärdet 25 nya smittade per 100.000 invånare under en 14 dagars period, alternativt avkräva ett negativt covid-19 test av alla resenärer, säger Erika Jansson, kommunikationschef på Tallink Silja.

Efter den 23 november ska istället en modell gälla med uppvisande av negativt testresultat där den finska regeringen vill lägga ansvaret för kontrollerande av testerna på transportören, vilket också skapar osäkerhet.

”Vi behöver först få klarhet i vad som gäller och framför allt att det inte är så att Finland stänger gränserna igen vilken vecka som helst.”

Erika Jansson, kommunikationschef på Tallink Silja.

– Finlands besked är självklart ett steg i rätt riktning, men det är fortfarande ett osäkert läge som råder och frågetecken kvarstår, inte minst kring hur kontrollerna av negativa tester skall genomföras. Detta gör att vi i dagsläget inte har fattat några beslut om att öppna Helsingforslinjen, vi behöver först få klarhet i vad som gäller och framför allt att det inte är så att Finland stänger gränserna igen vilken vecka som helst, då Sverige hela tiden ligger och skvalpar runt 25-strecket, säger Erika Jansson.

Trafiken Stockholm och Åbo fortsätter dock som vanligt för båda Tallink Silja och Viking Line.

Redan innan beskedet kom valde Tallink Silja att satsa på fler kryssningar till Höga kusten på helgerna under september och oktober med Silja Symphony, samt under höstlovet. Silja Serenade är tagen ur trafik och ligger upplagd i Helsingfors efter att ha blivit ersatt av Baltic Queen och Romantika på ersättningslinjen mellan Helsingfors och Riga.

Viking Line har valt att ställa in trafiken till Helsingfors till nyår. Mariella ligger upplagd i Mariehamn och Gabriella är insatt mellan Helsingfors och Tallinn under veckosluten.

Fackförenigarna hoppas dock att det finska beskedet ska göra att rederierna väljer att dra tillbaka några av de varsel som lagts.

– Det är bra argument för facket i de varselförhandlingar som pågår just nu på Viking Line, säger Oskar Lindskog, ombudsman på Seko Sjöfolk till Sekotidningen.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]