Destination Gotlands färja Visby kommer att flaggas om.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik | RoRo

Rederi AB Gotland startar samarbete med Wallenius

Driften av Destination Gotlands färja Visby övertas av Wallenius Marine. Det är frukten av ett nytt samarbete mellan Wallenius Marine och Rederi AB Gotland.

Det är från och med i sommar som Wallenius Marine kommer att ta över driften och bemanningen av Visby som i dag går i chartertrafik för DFDS mellan franska Dunkerque och Rosslare på Irland. Enligt en intervju som tidningen Hela Gotland gjort med Rederi AB Gotlands vd Håkan Johansson handlar det om att stärka rederiets konkurrenskraft, skapa förutsättningar för att fortsätta klimatomställningen av Gotlandstrafiken och för att öppna dörrar för att rederiet ska kunna verka internationellt.

– Det här är en satsning vi gör på lång sikt. Vi krokar arm med Wallenius för att skaffa oss långsiktiga möjligheter, säger Håkan Johansson till tidningen och fortsätter:

– Det är ett anrikt svenskt rederi och vi är branschkollegor sedan länge. Så det var naturligt för oss att vända oss till dem för att etablera en långsiktigt konkurrenskraftig sjöfart på den internationella arenan och inte bara Östersjön, säger han.

Får maltesisk flagg

Genom samarbetet kommer Visby att flaggas om till maltesisk flagg. Håkan Johansson menar dock att det inte kommer uppstå någon övertalighet och att ingen kommer att bli av med sitt jobb.

– En del kommer att få chansen att fortsätta arbeta ombord på M/S Visby med Wallenius, och för de andra har vi alltid ett stort behov av duktig personal i vårt hemmavatten i Östersjön, säger han till tidningen.

”Två företag med samma värderingar”

Göran Söderdahl, global senior commercial manager på Wallenius Marine, kommenterar det nya samarbetet i ett pressmeddelande:

– Det är med respekt och ödmjukhet vi antar oss detta uppdrag för M/S Visby från Rederi AB Gotland, vi är övertygade att detta samarbete är en ny era som tar form. Två företag med samma värderingar och med hållbarhet mycket högt på agendan kommer kunna göra stora framsteg tillsammans när det gäller vägen fram mot emissionsfri sjöfart. Vi har i dag 800 medarbetare inom internationell sjöfart och ser fram emot att välkomna de ombord på M/S Visby som vill fortsätta i internationella uppdrag.