Fotograf: Rauma

Kategori: Container | Hamn/Logistik

Raumo hamn bygger ut

Port of Rauma Ltd tar det första stegen i den planerade utbyggnaden av containerhamnen.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]aden av containerhamnen.

Till en början utförs förberedande arbeten genom att etablera en bassäng för dumpning av 140.000 kubikmeter rena muddermassor till en kostnad av 1,3 miljoner euro intill det gamla varvsområdet i Raumo. Arbetet inleds omedelbart så att själva utbyggnaden av hamnen kan komma igång våren 2016.

– Vi är en stor containerterminal enligt finska förhållanden, men vi har hittills opererat med en anspråkslös infrastruktur. Tack vare utbyggnaden kan vi knappa in på det försprång som HamninaKotka och Helsingfors har, säger Hannu Asumalahti, vd för Port of Rauma Ltd till Sjöfartstidningen.

Bygglovet klart

Hamnbolaget erhöll i maj 2015 bygglov för att förlänga sin containerkaj till 500 meter och utvidga uppställningsytorna till sammanlagt 15 hektar.

I fjol hanterade hamnen 280.000 TEU och efter utbyggnaden beräknas årskapaciteten öka till mellan 400.000 och 500.000 TEU. Dessutom investerar terminaloperatören Euroports Finland i containerkranar. 

Den totala investeringen beräknas till 20,5 miljoner euro och utbyggnaden beräknas vara klar i slutet av 2017.

Mer i container

Hannu Asumalahti ser ett starkt behov av att utvidga kapaciteten.

– Trenden är att traditionell breakbulk som sågade trävaror, pappersmassa och pappersrullar skeppas mer och mer i container. Vi har även fått ny trafik för alla hamnar kan inte erbjuda containerlinjer. Trots att detta år varit dåligt för hela Finland har vår trafik ökat med några procent.

Däremot noterar hamnen en viss nedgång i det truckstuvade storo-gods som främst skogsindustrin låter skeppa med roro-fartyg.

 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]