Blidösundsbolagets färja Silverö. Rederiet deltar som en av nio partners i projektet.

Fotograf: Liza Simonsson

Kategori: Miljö

Projekt ska minska utsläpp från skärgårdsfärjor

Nio parter går samman i ett internationellt projekt för att minska koldioxidutsläppen från ö- och skärgårdsfärjor i centrala Östersjöregionen.

Färjeförbindelser mellan fastlandet och öarna i centrala Östersjön utgör en viktig del av de intermodala transportsystemen. Det nya internationella projektet REISFER, där Statens väg- och transportforskningsinstitut ingår, syftar till att förbättra de intermodala noderna i ö- och skärgårdstrafiken genom att minska CO2-utsläppen med 10–20 procent på utvalda rutter i Estland, Finland, Åland och Sverige.

Sjöfartens åtagande att uppnå koldioxidneutralitet till 2050 har föranlett ett paradigmskifte som kräver innovativa metoder för att minimera utsläppen av växthusgaser. Medan större fartyg ofta dominerar diskussionerna om utsläppsminskningar innebär trenden mot nollutsläpp en rad utmaningar och möjligheter även för mindre färjor, skriver VTI i ett pressmeddelande.

Dela kunskap och praxis

Koldioxidsnåla bränslen och elektrifiering av färjor utvecklas snabbt. Dessutom kan organisatoriska förbättringar av hela färjetransportsystemet (rutter, tidtabeller, digitalisering) tillsammans med olika tekniska förbättringar ytterligare öka möjligheterna att minska CO2-utsläppen.

I det nya projektet kommer dessa åtgärder att undersökas gemensamt genom flera pilotaktiviteter.

– Att dela kunskap och praxis är hjärtat i REISFER-projektet, säger professor Ulla Tapaninen vid Estniska sjöfartsakademin i Tallinn i pressmeddelandet.

Pågår i tre år

REISFER-projektet finansieras av Interreg Central Baltic Programme 2021–2027 och samfinansieras av EU. Projektet startade den 1 april i år och ska pågå i tre år. Det omfattar nio samarbetspartners från tre länder i Östersjöregionen. Huvudpartner är Estniska sjöfartsakademin vid Tallinns tekniska universitet.

Från Sverige deltar förutom VTI även Blidösundsbolaget.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]