Fotograf: Klara Johansson

Kategori: Folk/företag | Kultur

Prisas för sin sjöfartskulturella gärning

Bokförläggare Lennart Fougelberg utses av Göta Älvklubben till Årets Sjöfartsprofil. Han får utmärkelsen för sin unika sjöfartskulturella gärning.

Lennart Fougelberg på förlaget Breakwater Publishing är Årets Sjöfartsprofil enligt föreningen Göta Älvklubben. Detta offentliggjordes av ordförande Ragnar Johansson under föreningens traditionella julmingel på tisdagskvällen.

Enastående bokskatt

Motiveringen till utmärkelsen lyder:

”När en sjöman vill skildra sitt liv till sjöss, ett rederi fyller jämnt och vill berätta om sin gärning eller en historiker har nedtecknat ett sjöfartshistoriskt skeende och vill ge världen tillgång till det i bokform, då är han den som gör det möjligt. På hans förlag finns en enastående bokskatt av alltifrån häftade mjukband till påkostade coffe table-utgåvor, som alla berättar om sjöfarten. Därmed möjliggör och bevarar han en maritim historieskrivning som med all sannolikhet annars hade gått förlorad. För denna unika sjöfartskulturella gärning utser Göta Älvklubben Lennart Fougelberg på förlaget Breakwater Publishing till 2022 års Sjöfartsprofil.”

Började på Sjöfartstidningen

Förlagsverksamheten tog sin början när Lennart Fougelberg jobbade på på Svensk Sjöfartstidning, som den hette då, och han tillsammans med dåvarande chefredaktören Thorsten Rinman på 1980-talet började ge ut bokserien Kring Kajutlampan.

– Då sålde en bok i 3.000 ex på ett år. Fantastiskt! I dag, om man säljer 1.000 ex av en bok på ett år så är man glad, säger Lennart Fougelberg i sitt tacktal.

En tanke till Gert Malmberg

Efterhand växte bokutgivningen och förlagsverksamheten placerades så småningom i ett eget bolag, Breakwater Publishing, som Lennart Fougelberg driver från ett kontor i Klippan i Göteborg.

– Jag är mycket stolt och glad över detta. Och jag vill passa på när jag ändå står här att rikta en tanke till Gert Malmberg, vars begravning jag och Ragnar var på under sensommaren. Han var ju ordförande i Göta Älvklubben och vi har gjort en fin bok i hop om Svenska Orientlinien, ”Rederiet som överlevde”, säger Lennart Fougelberg.

Årets sjöfartsprofil utses av medlemmarna i Göta Älvklubben, en förening som bildades under 1940-talet med syfte att främja utbyte mellan sjöfartsnäringen och sjöfartspressen.