Lena Brandt från DFDS fick Nordkompass Safety Award för 2024 under Sjöfartens dag i Mariehamn.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Passagerarsjöfart | Säkerhet

Prisades under Sjöfartens dag

Under tisdagen arrangeras Sjöfartens dag i Mariehamn på Åland där bland annat Nordkompass delade ut årets Safety Award.
Med omkring 130 utställare på plats och 700 mässbesökare arrangerades årets upplaga av Sjöfartens dag i Mariehamn under tisdagen. En av punkterna på seminarieprogrammet var utdelningen av Nordkompass Safety Award för 2024.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]e på plats och 700 mässbesökare arrangerades årets upplaga av Sjöfartens dag i Mariehamn under tisdagen. En av punkterna på seminarieprogrammet var utdelningen av Nordkompass Safety Award för 2024.

Utmärkelsen gick i år till Lena Brandt, styrman på DFDS som prisas för sitt stora säkerhetsengagemang. Priset delades ut av Hans Friberg från Tallink Silja som är ordförande i Nordkompass samt Christina Palmén från Svensk Sjöfart som är sekreterare i Nordkompass. 

– Detta priset delar Nordkompass ut årligen till någon som gjort något för att förbättra säkerheten inom färjeindustrin, sa Hans Friberg.

I juryns motivering till att utse Lena Brandt som vinnare av priset för år 2024 står att ”Lena kombinerar tjänstgöring ombord som styrman, deltagande i forskningsprojekt, och genomför praktiska brand utbildningsinsatser i bolagets flotta. Lena är mycket hängiven brandsäkerhetsfrågan, är generös att diskutera och dela sina insikter, även utanför egen organisation, och knyter i egen person ihop senaste landvinningar med praktisk verksamhet ombord. Detta är av stort värde, såväl för besättning som i säkerhetsutvecklingsprojekt där hon deltar. Exempelvis har Lena givit viktiga bidrag i LASHFIRE och ELBAS projekten och är även delaktig i flera framtida initiativ.”

Den nordiska kommittén för passagerarfartyg, Nordkompass, bildades 1991 som ett samarbete mellan rederiföreningar och passagerarfartygsrederier i de nordiska länderna.

Lena Brandt valde att gå iland under år 2004 i samband med att hon fick sitt första barn. Efter att ha bott utomlands i 13 år valde hon att satsa på en comeback till sjöss och under 2019 gick hon tillbaka till DFDS.

– Jag fick ta alla papper och certifikat igen, men DFDS stöttade mig i det vilket jag verkligen uppskattar, säger hon. 

Hon engagerade sig i säkerhetsfrågor och i brandsäkerhet i synnerhet och har synts som talare i flera sammanhang, bland annat under DSM i Göteborg ifjol och under olika seminarier som LASHFIRE arrangerat. Själv uppskattar hon att ha fått Nordkompass Safety Award.

– Det känns jättestort för mig att få den här utmärkelsen, en stora ära, säger hon. 

För tillfället arbetar hon som avlösare på DFDS linje mellan Oslo och Köpenhamn där färjorna Pearl Seaways och Crown Seaways seglar.

– Jag har inget fast fartyg, men är mest på Pearl eftersom jag arbetat där tidigare i den fasta besättningen, säger hon.

Rederierna i Finland delade ut guldmedaljer. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Under dagen delade även Rederierna i Finland ut föreningens guldmedalj till tre pristagare, varav två var närvarande. Medaljen tilldelas sjöfarare med minst 20 års aktiv tjänstgöring inom den utrikesgående handelsflottan. Priset gick dels till Martin Uber-Kon, maskinchef inom Finnlines samt Thomas Grangärd på Wasaline som seglat på både Vasabåtarna och inom Silja Line men som numera arbetar som personaladministratör på Wasaline.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]