Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart | RoRo | Skeppsbyggnad

Premiärtur för Oslofjord i helgen

Fjord Lines ombyggda färja Oslofjord gick i helgen sin premiärtur på linjen Strömstad-Sandefjord. Direkt efteråt döptes också färjan.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] döptes också färjan.

Premiärturen gick i lördags den 21 juni från Strömstad till norska Sandefjord, där dopet ägde rum.  

– Från och med den här helgen kan vi för första gången erbjuda våra passagerare turer med moderna fartyg på fyra olika linjer: Bergen-Stavanger-Hirtshals,  Langesund-Hirtshals, Kristiansand-Hirtshals och nu också Sandefjord-Strömstad. Vi har gjort stora investeringar för att våra gäster ska få en så bra upplevelse som möjligt ombord, samtidigt som vi erbjuder den kommersiella sektorn effektiva och miljövänliga transporter från hamn till hamn, sade Fjord Lines vd Ingvald Fardal i samband med dopet.     

Omfattande ombyggnad

Från och med helgen får nu Oslofjord två avgångar om dagen i vardera riktning: från Sandefjord avgår den ombyggda färjan klockan 06.45 och 13.00, och från Strömstad avgår hon klockan 09.45 och 16.30. Varje tur tar två och en halv timme. 

Oslofjord byggdes i Norge 1993 och hette ursprungligen Bergen. Den 15 januari i år anlände färjan, nu med namnet Bergensfjord målat i aktern, till STX Finlands varv i Raumo där hon sedan dess genomgått en omfattande ombyggnad. Enligt uppgift ska ombyggnadsprojektet ha varit värt EUR 30 miljoner för Raumo-varvet. Efter ombyggnaden tar fartyget 1.800 passagerare och 370 personbilar. 

Tuff konkurrens

Sedan tidigare har konkurrenten Color Line två fartyg på taxfree-trafiken på Oslofjorden mellan Strömstad och Sandefjord, medan Oslofjord blir det första fartyget på linjen för Fjord Lines del.

– Vi tror att vi nu har det bästa tonnaget på linjen. Marknaden omfattade 1,2 miljoner passagerare för två år sedan, sedan ändrade Color Line sin tidtabell och nu är den 1,05 miljoner. Vi är övertygade om att vi kommer att återuppbygga den totala marknaden och jag tror att det utan problem går att uppnå 1,3 miljoner. Jag blir besviken om inte vår andel blir närmare en halv miljon passagerare, har linjedirektör Marcus Pettersson på Fjord Line sagt i ett tidigare uttalande.  

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]