Fotograf: Preem

Kategori: Folk/företag | Tank

Preem vill utöka i Göteborg

Preem planerar för en ny anläggning vid raffinaderiet i Göteborg. Anläggningen beräknas stå klar tidigast i slutet av 2023. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]gast i slutet av 2023. 

Den nya anläggningen beräknas producera cirka en miljon kubikmeter förnybar diesel och förnybart flygbränsle per år. Vilket, enligt Preem, motsvarar cirka 25 procent av Sveriges uppskattade behov av förnybara drivmedel 2030.

Påbörja ansökan

En ansökan ska nu påbörjas om nytt miljötillstånd hos mark- och miljödomstolen. Preem kommer även att söka tillstånd för att installera en så kallad elektrolysör som producerar vätgas av el.  Övriga förändringar handlar till exempel om att bredda råvarubasen så att olika typer av förnybara råvaror kan tas in.

– Preem önskar att fortsätta omställningen mot ett hållbart samhälle och öka produktionen av förnybara drivmedel i Sverige. Vi har både tekniken och kompetensen att klara omställningen till mer hållbara drivmedel, säger Petter Holland, vd på Preem i ett pressmeddelande.

Öka successivt

I dag tillverkar Preem förnybar diesel, Preem Evolution diesel, på raffinaderiet i Göteborg. Anläggningen har utvecklats i flera omgångar och kommer, enligt Preem, att anpassas ytterligare för att öka kapaciteten successivt. Målet är att tillverka minst tre miljoner kubikmeter förnybara drivmedel senast år 2030. För att nå dit behövs fler investeringar och en viktig del är en eventuell ny anläggning i Göteborg. Det första steget i den processen är att kalla till samråd, dels med myndigheter, dels med närboende.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]