Fotograf: Sirius Shipping

Kategori: Tank

Preem och Sirius ingår långsiktigt samarbete

Preem tar under 2023 in produkttankern Olympus på time charter. Fartyget passar väl in i Preems arbete för säkra och hållbara sjötransporter med minskad miljöpåverkan.
Produkt- och kemikalietankern Olympus långtidschartas till Preem för att främst leverera grön/förnybar råvara. Fartyget kommer att gå in i Preems trafik under andra kvartalet 2023. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]ter med minskad miljöpåverkan.”} /–>

Produkt- och kemikalietankern Olympus långtidschartas till Preem för att främst leverera grön/förnybar råvara. Fartyget kommer att gå in i Preems trafik under andra kvartalet 2023. 

– Vi är mycket nöjda med valet av detta miljövänliga tankfartyg. Preems sjötransporter utgör en stor och viktig del av företagets verksamhet. Det är därför vi, som i alla våra upphandlingsprocesser, lägger stor vikt vid att fartyget ska uppfylla höga hållbarhetskrav, säger Tryggve Berlin, Shipping Manager på Preem, i ett pressmeddelande.

Väl anpassad för förnybara bränslen

Svenskflaggade Olympus är på 9.189 dwt och har en lastkapacitet på 10.692 kubikmeter. Fartyget är 124,5 meter långt och 18 meter brett.

– Fartygets design och utrustning är förstklassig och möter höga krav på säkerhet, kvalitet och effektivitet, med särskilt fokus på långsiktig hållbarhet och låg miljöpåverkan, säger Jonas Backman, vd för Sirius Shipping, i pressmeddelandet.

Avancerade lasthanteringssystem, inklusive god uppvärmnings- och tankrengöringskapacitet, gör enligt rederiet att Olympus är särskilt väl anpassad för de olika förnybara råvaror som utgör dagens och framtidens flytande bränslen. 

Catamiser minskar utsläppen

2011 installerades en SCR Catamiser ombord, en kombinerad katalysator och värmepanna som återvinner värme. Som ett resultat av detta minskar CO2-utsläppen kraftigt och utsläppen av NOx kan hållas under 2 g NOx/kWh. 

– Tack vare Catamiser-teknologin återcirkuleras och används restvärme ombord, vilket minskar energiförbrukningen och utsläppen vid lastning och lossning i hamn. Det gynnar både miljön och driftskostnaderna, säger Jonas Backman. 

Preem tillämpar slow steaming på företagets sjötransporter, vilket innebär att fartyg anpassar sin hastighet för att minimera tiden för ankar utanför raffinaderier och hamnar, och på så sätt uppnå lägre bränsleförbrukning och minskad miljöpåverkan. 

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]