Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Arbetsmarknad | Passagerarsjöfart

Populära sommarjobb på passagerarfartyg

Över 500 personer kommer att få jobb enbart inom Viking Line som sommarvikarier.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]Line som sommarvikarier.

Behovet av vikarier är stort på färjorna under sommaren. Till exempel Viking Line kommer i år att erbjuda omkring 530 personer sommarjobb inom koncernen. De flesta av sommarjobben finns till sjöss.

Viking Line uppger att man har tagit emot långt över 1.000 ansökningar. Jobb erbjuds inom över 40 olika yrkeskategorier ombord och den sökande bör ha lämplig utbildning och arbetserfarenhet vid anställningstillfället. Den största delen av sommarjobben består av restaurang-, köks-, hotell- och butiksuppgifter.

Arbetsgemenskap

Mikaela Björkholm, sjöpersonalchef på Viking Line, säger att det är alldeles speciellt att jobba ombord på fartygen.

– De intensiva arbetsperioderna resulterar i en sammansvetsad arbetsgemenskap. Det är ett socialt gäng med en stark känsla av samhörighet.

Svensk flagg

Enbart till svenskflaggade Viking Cinderella, som gör dygnkryssningar från Stockholm till Mariehamn, rekryteras närmare 130 sommarvikarier. Fartyget har två egna rekryterare som har hand om anställningsprocessen. Deras arbete pågår året runt eftersom man kontinuerligt behöver både säsongs- och extrapersonal.

Rederiet uppger att en stor del av sommarvikarierna fortsätter i Viking Lines tjänst både under kommande somrar eller som extrapersonal under året. Många av rederiets nuvarande arbetstagare har inlett sina karriärer som just sommarjobbare. I genomsnitt har de ombordanställda jobbat närmare 20 år för rederiet.

Stena Line rekryterar närmare 300

Stena Line är också en betydande arbetsgivare för personer som söker sommarjobb. Informationschef Jesper Waltersson på Stena Line säger till Sjöfartstidningen att rederiet i år rekryterar mellan 250 och 300 sommarvikarier i Sverige. 

– Rekryteringen har startat i början av året och pågår till sommaren. De som ska jobba ska säkerhetsutbildas, så det är en lite längre process när man ska jobba ombord på fartyg, säger han.

Audition

Informatör Ken Johansson på Rederiaktiebolaget Eckerö uppger att man anställer omkring 80 sommarvikarier till hotellsidan på dotterbolaget Birka Cruises svenskflaggade kryssningsfartyg Birka. Därtill kommer cirka 50 personer till likaså svenskflaggade färjan Eckerö som går i trafik för dotterbolaget Eckerö Linjen.

I går, tisdag, anordnades ett rekryteringstillfälle i Stockholm, något som man kallade audition, för att komma i kontakt med personer som är intresserade av sommarjobb på Birka. Tillställningen lockade omkring 300 personer – inte enbart yngre personer utan också lite äldre som är intresserade av säsongsarbete.

Snabbintervjuer

– Vi samlade många på en gång på snabbintervjuer. För att göra det lite mer lockande kallade vi det audition, berättar Marie Malmros, kommunikatör på Birka Cruises.

Jessica Jonsson, Employer Branding Manager på Birka Cruises säger att intresset överträffade förväntningarna.

– Vi valde att gå ut enbart i sociala medier och att få 300 på det tycker jag att är riktigt bra. Det visar också att man är stolt över att jobba här och vill vara med, det är roligt.

Främst gäller det sommarvikariat ombord på Birka, men också några till kontoret.

– Det här var helt nytt och det kommer vi att göra om, över förväntan träffade vi väldigt rätt, säger Jessica Jonsson.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

  • Anonymous

    Vad med AF sjöfart

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]