Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Populära pendelbåtar i Stockholm

Stockholms pendelbåtslinje 80, som även kallas Sjövägen, noterar en kraftig ökning av passagerare under årets första tre månader.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ts första tre månader.

Resandet har i år ökat med en tredjedel på Sjövägen, som går mellan Frihamnen och Nybroplan via Lidingö och Nacka. Totalt har linjen utnyttjats av 131.500 resenärer under årets första tre månader. På grund av ökningen har ett extra fartyg satts in från och med den 27 mars på delar av sträckan för att ge ökad kapacitet under den tid som spårvagnslinjen Tvärbanan är under upprustning.

Stor hjälp

– Stockholm är en stad på vatten och det vore idioti att slösa bort en så unik resurs. Därför är det kul att pendelbåtstrafiken är så populär som den är. Just Sjövägen är en stor hjälp vid Slussens och Tvärbanans upprustningar, säger Gustav Hemming (C), miljö-, skärgårds- och regionplaneringslandstingsråd i Stockholm.

Den extra pendelbåt som satts in på sträckan Kvarnholmen–Nybroviken innebär att avgångsfrekvensen ökats till var 20:e minut, jämfört med tidigare då det kunde vara över 40 minuter mellan avgångarna.

Kvar på land

– Trafiken på Sjövägen har ökat stadigt och det har blivit ett bekymmer att resenärer ibland har blivit kvar på land när det är rusning. Därför känns det bra att vi lyckats sätta in en extra båt och turtätheten kan nu fördubblas på de bryggor där vi haft mest bekymmer med att fartygen är fulla, säger Gustav Hemming.

Trafiken på pendelbåtslinje 80 opereras av Rederi AB Ballerina på uppdrag av SL. Enligt rederiet kör man nu med fem fartyg under rusningstid istället för tidigare fyra.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]