Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: DSM17

”Politiker behöver lära sig Donsöandan”

Boriana Åberg (M), riksdagsledamot i trafikutskottet, om sjöfartens utmaningar och Donsöandan.

En av besökarna på DSM 17 är moderata politikern Boriana Åberg, som är imponerad över lagandan som genomsyrar hela eventet. 

– Alla dessa människor som jobbar ideellt under de här dagarna, det är fantastiskt att se. Och alla företag som finns här och som egentligen är konkurrenter men som ändå jobbar tillsammans. Ingen plats är mer lämplig än Donsö att arrangera detta, säger hon och fortsätter:

Delar med sig

– I somras träffade jag till exempel David Kristensson på NOS och nu träffade jag honom igen och det känns redan som att vi är kompisar. Jag tror politiker behöver lära sig mer av denna anda som finns här där alla är villiga att dela med sig av sin kompetens. 

Använda tekniken

Utmaningarna för Svensk Sjöfart är många, enligt Boriana Åberg. En av dem är betydelsen av att fler väljer svensk flagg. 

– Tonnageskatten är bra, men inte sänkningen av sjöfartsstödet. Det går inte att ge med ena handen och ta med den andra. Lots- och farledsavgifterna kan ses över, där kan man också använda den digitala tekniken som finns tillgänglig. Och vid nybyggnationer borde man få finansieringshjälp under själva byggnationen i stället för när det är klart.