Fotograf: Sjöfartsverket/Fredrik Davidsson

Kategori: Juridik

Polisen slog till mot Sjöfartsverket

Sjöfartsverket har tidigare anklagats för allvarliga brister i samband med inköp av räddningshelikoptrar. Med anledning av detta har åklagare nu inlett en förundersökning mot myndigheten.

I slutet av april avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att Sjöfartsverket misstänks ha struntat i lagen om offentlig upphandling i samband med inköp av nya helikoptrar.

Trolöshet mot huvudman

Med anledning av detta har Riksenheten mot korruption nu inlett en förundersökning mot myndigheten. Och under onsdagen genomfördes en husrannsakan, skriver flera medier. Förundersökningen gäller trolöshets mot huvudman.

– Eftersom det finns anledning att anta att det har begåtts brott som lyder under allmänt åtal har jag idag beslutat att inleda en förundersökning, säger åklagare Robert Engstedt på Riksenheten mot korruption till SVT.

”Välkomnar myndighetens initativ”

Enligt åklagaren är det inte en specifik person som utreds, istället är det hela händelseförloppet som utreds. Under husrannsakan begärde åklagaren ut material som berör upphandlingen av helikoptrarna.

– Det är tydligen inte ovanligt att åklagarmyndigheten väljer att göra en egen granskning av de fall som medierna tar upp. Vi välkomnar myndighetens initiativ och samarbetar nu med myndigheten för att snabbt kunna leverera ut allt material som önskas, säger Ann-Catrine Zetterdahl, generaldirektör på Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

 • Per Johan Ekelöf

  När tydligheten i mynighetsrollen urholkas av av en allt starkare inriktning på affärer växer nya ”kreativa” beteenden fram.

 • Anonymous

  Kick-back kan väl ändå inte vara acceptabelt för myndighetspersoner? Vi öppnar Pandoras ask om vi inte går till botten med detta…

 • Anonymous

  Ska det vara nödvändigt att en myndighet måste slå till mot en annan myndighet, vart är Sverige på väg, dags att ta hand om varandra istället för att stjälpa varandra i detta landet

  • Anonymous

   Så myndigheter skall kunna begå brott och inte utkrävas ansvar? Vill du ha ett samhälle där polisen på måfå går runt och skjuter folk utan att det går att göra något åt det?
   Telia, fd. Televerket ägnade sig åt korruption. Sjöfartsverket verkar ha gjort det samma. Skall inte det utredas och lagföras?

  • Albiin

   Så du menar att en myndighet får lov att göra precis hur fan som helst

 • Anonymous

  Vi välkomnar myndighetens initiativ säger GD, men hade det inte varit lämpligare med ett eget initiativ istället. Dvs att som GD ha full insyn i SjöV’s verksamhet?

Artikeln är stängd för fler kommentarer