Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Miljö | Passagerarsjöfart

Plastpåsar gav dryg halvmiljon till miljön

Rederiet Viking Line donerar 570.000 kronor till miljöarbetet i Östersjön. Föreningarna Håll Sverige Rent och finländska Håll Skärgården Ren delar på pengarna.

Viking Line drog i fjol in 570.000 kronor genom att sälja återvinningsbara plastpåsar i sina taxfreebutiker ombord. För tredje året i rad har Viking Line samlat in pengar för att bevara den känsliga Östersjömiljön.

Kampanjen fortsätter

Plastpåsekampanjen kommer att fortsätta under 2017 och nytt för i år är att plastpåsarna tillverkas i Finland av återvunnet material från förpackningsplast som har använts ombord.

Fler miljöåtgärder

– Med sju fartyg och 6,5 miljoner årliga resenärer är återvinning en central del i vårt miljöarbete. Därför är vi extra glada att nu kunna återanvända vårt eget plastavfall i produktionen av våra plastpåsar. Utöver plasten arbetar vi förstås oförtrutet med återvinning av övriga material: under 2016 fördes till exempel 1.022 ton matrester från våra fartyg i land för för produktion av biogas. Vi återvinner även bland annat glas, metallskrot, papper, kartong och spillolja, säger Viking Lines miljöchef Susanna Airola i ett pressmeddelande från rederiet.