Pia Berglund, nationell samordnare för sjöfart och närsjöfart.

Fotograf: Anna Janson

Kategori: Folk/företag | Hamn/Logistik | Myndigheter

Pia Berglund lämnar sjöfarten

Pia Berglund, tidigare vd för föreningen Svensk Sjöfart och sedan 2019 nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart på Trafikverket, lämnar sitt nuvarande uppdrag för att arbeta med framtidens vägtransporter.
Pia Berglund har ägnat större delen av karriären åt att utveckla sjöfarten men tar den 1 oktober steget över till ett annat transportslag – vägtransporter.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]gen.se/pia-berglund-ska-samordna-nationell-sjofart/\u0022\u003e\u003cspan class=\u0022has-inline-color has-vivid-cyan-blue-color\u0022\u003enationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart\u003c/span\u003e\u003c/a\u003e på Trafikverket, lämnar sitt nuvarande uppdrag för att arbeta med framtidens vägtransporter.”} /–>

Pia Berglund har ägnat större delen av karriären åt att utveckla sjöfarten men tar den 1 oktober steget över till ett annat transportslag – vägtransporter.

– Det är både spännande och lite läskigt att lämna sjöfarten. Samtidigt känner jag att det är bra att lära mig nytt. Sedan är jag i grunden speditör och har jobbat som det tidigare, så det är inte långsökt för mig, säger Pia Berglund.

Autonoma lastbilar

Hon ska arbeta i Stockholm på företaget Einride, som har tagit fram en modell för autonoma, eldrivna lastbilar.

– Men egentligen är det ett logistikupplägg man har tagit fram. Det är ett nytt sätt att se på logistik och lastbilstransporter. Jag ska vara chef för det som heter Regulatory Affairs och arbeta med tillstånds- och regelgivning, se till att man har bra villkor för att köra de autonoma lastbilarna på väg, vilket man i dag har svårt att få tillstånd för.

Pia Berglund går från en av Sveriges största myndighetsorganisationer till en startup-verksamhet, och hon ser fram emot att vara med och skapa något nytt.

– Det ska bli jättekul att jobba med innovatörer och försöka hjälpa dem utifrån den kompetens jag har, det är ett stort skäl till varför jag gör det här. Jag kommer att jobba med EU-regler och internationell standardisering, så det blir lite ”back to the roots”.

Halvtidsavstämning

Den 16:e september håller Pia Berglund i en resultatkonferens där hon redovisar läget i halvtid för samordningsuppdraget. Hon kommer också att slutredovisa tilläggsuppdraget om hamnar innan hon lämnar över till Björn Garberg.

– Jag har trivts på Trafikverket och uppdraget som samordnare har varit väldigt roligt. Vi har kommit långt och jag känner att det finns en bra energi runtom i rederier, hamnar och andra parter. Vi har en bra syn på vad som behöver göras, men visst är det mycket som återstår. Vi har konstaterat internt här på Trafikverket att det ändå kan vara en ganska lämplig tidpunkt för att lämna över till Björn nu. Han var ju den som gjorde förstudien och föreslog att det skulle finnas en samordnare, så det känns väldigt tryggt och bra för mig att det är Björn som tar över och ska förvalta det här. Vi jobbar ju ihop varje dag redan i dag, så det känns som om det inte kommer att bli något stopp alls, säger Pia Berglund.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]