Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Passagerartrafiken drabbas hårt

Färjelinjer med en stark passagerartrafik har fått ta emot den första smällen efter olika länders åtgärder mot spridning av coronaviruset.

Under de senaste dagarna har kartan över aktiva färjelinjer till och från Sverige ritats om. Flera färjerederier har aviserat inställd trafik eller restriktioner på grund av de åtgärder som olika länder har vidtagit för att förhindra spridningen av coronaviruset. Trots att trafiken upphör på vissa färjelinjer fortsätter transporterna av last på de flesta färjelederna.

Stopp i kryssningstrafiken

Inom färjetrafiken till Finland gäller de tillfälliga nedskärningarna hittills linjer där passagerartrafiken dominerar. Förutom att trafiken upphört på de renodlade kryssningslinjerna mellan Stockholm och Mariehamn med Viking Line och Birka Cruises har Eckerö Linjen ställt in sina avgångar mellan Grisslehamn och Eckerö. På måndagen kungjorde Viking Line att trafiken med Rosella mellan Kapellskär och Mariehamn ställs in till och med 13 mars. 

Åland är helt beroende av färjetrafiken för sina godstransporter. I nuläget finns fortfarande gott om färjeanlöp på Åland till och från såväl fastlandet Finland som Sverige.

Viking Line, Tallink Silja och Finnlines trafikerar oförändrat mellan Sverige och Finland via Åland. Även Wasalines trafik mellan Umeå och Vasa uppges fortsätta med normal tidtabell.

Inställda linjer till Baltikum

Destination Gotland informerar att inga restriktioner är införda i dagsläget i trafiken mellan Visby och fastlandet.

Passagerartrafiken från Stockholm till Baltikum har i princip upphört. Alla avgångar med Tallinks färjor på linjerna Stockholm–Mariehamn Tallinn och Stockholm–Riga är inställda. Lasttrafiken ombesörjs av Tallink med ropax-fartyget Regal Star och av DFDS med ropax-fartyget Optima Seaways på linjen Kapellskär–Paldiski. DFDS har även en ropax-linje mellan Karlshamn och Klaipeda. Stena Line fortsätter likaså sin frakttrafik på linjen Nynäshamn–Ventspils.

St Peter Lines fartyg Princess Anastasia är för närvarande på varv i Polen och rederiet meddelade på sin webbplats i fredags att hon beräknas vara tillbaka i trafik den 21 mars. Fartygets ordinarie tidtabell omfattar anlöp i St Petersburg, Tallinn, Helsingfors och Stockholm.

Restriktioner till Polen

Polferries och Unity Lines färjor transporterar last men har infört restriktioner i passagerartrafiken mellan Sverige och Polen. Alla polska medborgare, med vissa undantag, som för närvarande befinner sig utomlands kan återvända till Polen. Tillfälligt förbud mot inresa till Polen gäller utländska medborgare.

TT-Line uppger på sin webbplats att rederiets färjor trafikerar utan begränsningar på linjerna Travemünde–Trelleborg och Rostock–Trelleborg. Frakttrafiken fortsätter normalt även på linjerna Świnoujście–Trelleborg och Klaipėda–Trelleborg men inom passagerartrafiken råder restriktioner.

Även Finnlines opererar sin ropax-trafik mellan Malmö och Travemünde med normal tidtabell.

Danmark stängt

Även Danmark har i princip stängt sina gränser för inresor. Inreseförbudet gäller inte passagerare som är danska medborgare, pendlare med anställning i Danmark eller har starkt berättigat syfte. Frakt och varutransport med lastbil berörs inte av restriktionerna. ForSea informerar på sin hemsida att färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör trots det går enligt tidtabell.

Stena Line har stängt sin passagerartrafik från Sverige till Danmark och Polen, men färjorna fortsätter att trafikera med enbart frakt. Rederiet uppger i ett pressmeddelande i dag att 950 medarbetare varslas och att passagerartrafiken till och från Sverige, Danmark, Polen, Tyskland och Lettland under de senaste dagarna har i stort sett avstannat. Rederiet utesluter inte att det kommer att ske fler neddragningar eller förändringar i tidtabeller eller linjenätverket.

På linjen Strömstad–Sandefjord har alla avgångar ställts in av rederierna Color Line och Fjord Line.