Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Passagerarrekord för Viking XPRS

Viking Lines färja Viking XPRS på linjen Helsingfors–Tallinn har sedan trafikstarten våren 2008 transporterat tio miljoner passagerare. 

Viking Line uppger att ingen Viking Line-färja tidigare har haft lika stora passagerarvolymer under en motsvarande tidsperiod. Viking XPRS sattes i trafik den 28 april 2008 på linjen Helsingfors–Tallinn och har fram till januari 2014 seglat under svensk flagg. Numera är Viking XPRS registrerad i Estland.

Det är dagskryssningarna som drar mest passagerare till Viking XPRS. Fartyget avgår från Helsingfors på förmiddagen och stannar fyra timmar i hamn i Tallinn före returresan till Helsingfors. Viking XPRS har även en kvällsavgång från Helsingfors med övernattning i Tallinn och morgonavgång från Tallinn.

Under inkommande sommarsäsong ökar Viking Line sin kapacitet med ytterligare en tur- och returresa över Finska viken varje dag från mitten av juni till slutet av augusti. Det blir Gabriella och Mariella från linjen Stockholm–Helsingfors som i stället för att ligga i Helsingfors under dagen gör en dagtur till Tallinn.