Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Passagerarrekord på Sjövägen

Antalet resenärer på pendelbåtslinje 80 i Stockholm ökar stadigt och linjen uppvisar rekordsiffror för juni och juli.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]fror för juni och juli.

Sommaren 2019 satte pendelbåtslinje 80, även kallad Sjövägen, nytt passagerarrekord med totalt drygt 320.000 resenärer under juni och juli. Antalet passagerar har ökat med 35 procent under juni och 12 procent under juli jämfört med motsvarande månader 2018.

Viktig funktion

– Som ansvarig politiker för pendelbåtstrafiken är jag såklart jätteglad över att båtarna uppskattas och fyller en viktig funktion i många resenärers vardag. Sjövägens straka utveckling är ett bra argument för den fortsatta pendelbåtsutbyggnaden i Stockholmsregionen, säger Gustav Hemming (C), Skärgårdsregionråd, i ett pressmeddelande.

Fler bryggor

Linje 80 går i nuläget mellan Nybroplan och Frihamnen via Nacka och Lidingö. I nästa år utökas linjen med åtta nya hållplatser mellan Norra Djurgårdsstaden och Mor Annas brygga på Lidingö via bland annat Ropsten, Djursholm, Tranholmen och Storholmen.

– Pendelbåtstrafiken minskar inte bara trängseln på våra vägar och i bussarna utan är också ett mycket trivsamt färdmedel som är lätt att jobba ifrån. Samtidigt ökar båtarna Stockholmsregionens attraktivitet och det finns säkerligen flera turister och Stockholmare som valt att upptäcka staden från en pendelbåt i sommar, säger Gustav Hemming.

Bra sommar även Nord–Syd

Även antalet resenärer på Nord-Sydlinjen mellan Simpnäs och Nynäshamn ökade lite och uppgick till 15.200. Trafiken opereras under åtta sommarveckor med början måndag efter midsommar.

– Nord-Sydlinjen har en alldeles speciell funktion i att knyta ihop skärgården från norr till söder, både för turister som lättare kan upptäcka olika delar utan egen båt men också för skärgårdsföretagarna som på ett enklare sätt kan transportera sina varor mellan olika öar. Det är därför roligt att se att ännu fler hittat linjen även denna sommar, förklarar Gustav Hemming.

Vill förlänga linjen norrut

I framtiden hoppas Gustav Hemming att linjen ska gå ännu längre.

– I ett längre perspektiv skulle jag vilja se att linjen förlängs norrut till Öregrund, men det är ingenting Region Stockholm kan göra på egen hand utan det förutsätter samarbete med Region Uppsala och Norrtäljes samt Östhammars kommuner.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]