Fotograf: Anna Lundberg

Övning ger färdighet

Sommarutgåvan av landets främsta sjöfartstidning har lämnat tryckpressarna!

Som extra hammockläsning har vi i nummer 6 tre större reportage: Vi tar en närgången titt på vad som händer nu och de närmsta åren i färjenäringen i svenska vatten, vi berättar i ett extra bildrikt reportage om en stor räddningsövning i Stockholm och vi går igenom 25-årsjubilerande Sirius Shippings historia från bröderna Backmans grundande av rederiet till det stora jubileumsfirandet på Donsö.

En ministers tankar

I en lång intervju berättar den synnerligen sjöfartsintresserade smålänningen och infrastrukturministern Tomas Eneroth hur han tänker kring sådant som inflaggning, sjöfarten och miljön, isbrytarflottan och kompetensförsörjning. Han vill bland annat att hamnarna ska träda fram ur skuggorna och slår fast att ”Sjöfarten får en helt avgörande roll framöver eftersom den är så kapacitetsstark”.

Kul på jobbet

Sjöfartssamordnare Pia Berglund beskriver arbetet med sin 62-punkters handlingsplan, vi gör ett svep genom sjöfartsforskningen just nu, Blå tillväxt skriver krönika om kvalitetsmärkning av sjöfarten och vi intervjuar Elin Kristensson, som har intagit vd-stolen på Northern Energy & Supply. Hon är en ledare som är noga med att det ska vara kul på jobbet, har öga för detaljerna och är dessutom nörd på smöroljor.

Gotlands nya stolthet

Vi gör en grundlig presentation av Destination Gotlands nya LNG-drivna färja Visborg och tar dessutom ett samtal med vd Christer Bruzelius, som berättar om nya koncept inför den begynnande sommarsäsongen. 

Sverige har fått en ny inhemsk aktör inom elektrifiering av sjöfarten genom ABB Marine som har etablerat sig i Göteborg och vi har hälsat på. Dessutom pratar vi med Fredrik Backman på Preem, som i sin roll som transportköpare och kund är en viktig faktor i rederiernas arbete för minskad miljöpåverkan.

Så får du tag i Sjöfartstidningen

Prenumerera
Köp lösnummer