Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Arbetsmarknad | Utbildning

Sara: ”Överstyrman krävde sex”

Tre av fyra kvinnliga sjöfartsstudenter som svarat på vår enkät har utsatts för trakasserier. En av dem är Sara som läser till sjökapten och som valt att berätta vad hon utsatts för.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ningen.se/tre-av-fyra-kvinnliga-studenter-trakasserade/”>vår enkät har utsatts för trakasserier. En av dem är Sara som läser till sjökapten och som valt att berätta vad hon utsatts för.

– Det var grillfest ombord och min praktik började närma sig slutet. Sent på kvällen säger överstyrman, som jag tidigare haft bra kontakt med, att ”nej, dina betyg blir nog inte så bra”. Och han erbjuder mig att diskutera detta omedelbart på hans kontor, berättar Sara, som egentligen heter något annat.

Väl inne på kontoret hinner hon knappt sätta sig ner innan överstyrmannen gör klart för henne:

– Att han vill utföra oralsex på mig. Han beskriver sina önskningar i detalj, och tjatar i säkert tio minuter innan jag inser att detta samtalet inte har något med mina betyg att göra.

Hör hur någon öppnar hennes hyttdörr

Upprörd reser hon sig, berättar för styrmannen att hon inte är det minsta intresserad, och lämnar kontoret. Men historien slutar inte där.

Väl tillbaka i sin hytt släcker Sara bostadsdelen och går in i badrummet för att duscha, när hon plötsligt hör hur någon öppnar dörren till hennes hytt. Hon blir såklart orolig och släcker ljuset även inne i badrummet för att inte dra till sig uppmärksamhet och samtidigt försöker hon kika ut i hytten för att se vad som hänt.

Slår upp badrumsdörren

– Vid min koj står då samme överstyrman, naken, och spanar ner i kojen för att avgöra om jag befinner mig där.

Reflexmässigt slår hon då upp badrumsdörren och smäller till styrmannen. Och på något vis, medan han är överraskad, lyckas hon knuffa ut styrmannen ur hytten och låser dörren in till sig.

– De två kvarvarande veckorna var de längsta i mitt liv.

Skuldbelade sig själv

Händelsen med överstyrmannen i hytten skedde för två år sedan och det är först nu som Sara känner att hon kan tala om det. När hon kom i land igen efter praktiken ringde hon SUI, Sjöfartens Utbildningsinstitut, för att se till så att inga fler kvinnliga praktikanter skickades till det fartyget. 

– När jag pratade med SUI tog det en lång stund för mig att komma till saken. Det är otroligt jobbigt att prata om så personliga saker med en främling över telefon.

– Men mig veterligen har de inte skickat några nya kvinnliga praktikanter till det fartyget.

I övrigt anmälde hon inte händelsen alls. Anledningarna till att inte anmäla var många, men till en början handlade det om att hon skuldbelade sig själv.

– Jag tänkte på om jag hade kunnat göra något annorlunda eller om det var mitt fel.

Hade kanske anmält idag

Men Sara tänker på annat sätt idag och tycker att det är viktigt att belysa problemet så att fler får upp ögonen för problemet – men också för att låta alla som är utsatta förstå att de inte är ensamma.

– Hade det hänt igen hade jag kanske anmält eftersom jag numera vet hur vanligt det är.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

 • m

  Rent beklagligt och höra.

 • Anonymous

  Helt förfärligt och dessutom kriminellt! Efter att ha läst artikeln så inser jag att det även handlar om rederiernas alkoholpolitik. Jag misstänker att det serverades en del starkare varor på grillfesten.

 • Anders Strömstedt

  ”Sara” polisanmäl händelsen direkt. Även fast det gått två år. Detta är knappast en engångshändelse, utan detta seniorbefäl har gjort det eller kommer göra det igen.

  Du är inte i skuld. Du har inget ansvar alls, du råkade bara vara en kvinna ombord. Och det för tyvärr med sig att vissa inte fattar vad som är rätt eller fel.

  I mitt jobb, som inspektör av kemtankers, kommer jag i kontakt med kvinnliga styrmän/maskinister. De är i 99 fall av 100 smartare och jobbar bättre samt har högre kunskaper än sina manliga kollegor. Fartyg som har 2-3 kvinnor ombord fungerar genomgående bättre än fartyg med endast män. Jag har dock konstaterat att i de fall när en kvinna är enda kvinnan ombord så kan uppmärksamheten och uppvaktningen bli lite knepig. För är det endast en kvinna ombord så är hon per automatik ”snyggast” och kan få problem att förstå orsaken till uppvaktningen. Med 2-3 eller ännu fler kvinnor ombord så hjälper kvinnorna varandra att hantera eventuella uppvaktanden på ett bra sätt.

  • Anonymous

   Hej Anders i mitt arbete som befälhava på chemikaliefartyg möter jag ofta inspektörer av olika slag, Jag håller fullständigt med dig om att endas 1 av 100 (manliga) har något vett i skallen,,,

   Mvh M.R

 • Jag är imponerad att du orkar berätta

  Vad stark du är!
  Det är inte ett nederlag att vänta två år! Jag har väntat i +20.
  Även jag har vaknat vid olika tillfällen på olika fartyg med olika befattningar ofrivilligt i min koj. Efter första tillfället hade jag alltid hyttdörren låst. Jag blev tillsagd att det av säkerhetsksäl inte var tillåtet att låsa dörren! Jag uppfattade att risken för övergrepp var betydligt större än risken för brand så jag brydde mig inte om att lyda.
  Låst dörr eller ej, det hjälper tyvärr inte mot en överstyrman med huvudnyckel!
  Anmäl honom! Det är inte för sent. Vet inte om det i juridisk mening är preskriberat för din del, men om det kommer in en anmälan från någon annan så är det större chans att han åker dit för att du anmälde.

 • Hans

  Hade något av detta inträffat på våra fartyg hade vi avskedat den sextrakasserande direkt !
  Dessutom assisterat i en polisanmälan mot densamme.
  Vi lever på 2000 talet och skall definitivt inte ha den attityden ombord i båtarna.
  Hoppas inte detta har ändrat ditt yrkesval !

 • Anonymous

  Sk*tstövel! Ja, överstyrman alltså. Strongt att du berättar för det är ett problem där ute. Har tack och lov inte råkat ut för mer än gliringar under mina år till sjöss. Har du möjlighet så anmäl!

 • MCH

  Förfärlig läsning! Är själv iland sedan 20 år men under min tid fanns en kvinnosyn som inte var sund. Många av ”gubbarna” och nu pratar vi både befäl och manskap skötte sitt sexliv med diverse betalfunktioner (läs prostituerade…) och hade utvecklat en mycket konstig kvinnosyn som passade in i detta. Om detta talades det vitt och brett i mässarna (t.ex. ”sista chansen” i Nagoya var ett av dessa…). Är det så än idag?

 • /M

  Tråkigt att få läsa sådana här saker. Anmäl personen i fråga och gör allt du kan för att då denna person att erkänna sina synder. Starkt av dig att gå ut med detta. all heder åt dig ”Sara”

 • Alfahane

  Polisanmäl och gör dig själv och andra kvinnor den modiga tjänsten att ta bort och skuldbelägg den som är brottsling. Heja ”Sara”!

 • "Sara"

  Tack för att ni återställer mitt hopp för mänskligheten i allmänhet och sjöfolket i synnerhet – det är fint att läsa det ni skriver. Jag minns känslan av att sitta ensam på den där båten i två veckor, utan större möjlighet till kontakt med omvärlden, funderandes på om besättningen skulle tycka att jag fick skylla mig själv om jag berättade. Idag kan jag förstå att de nog hade blivit förfärade och varit stöttande, men det är lätt att få hjärnspöken när man är så isolerad. Dessvärre finns det inget större värde i att anmäla och hamna i en ord-mot-ord-situation – det var inte en process jag var redo för då och knappast nu heller. Å andra sidan är jag kvar inom sjöfarten, hans båt är befriad från kvinnliga studenter och nu har det äntligen börjat pratas om detta elände – jag ser det som en stor vinst. I framtiden kanske det finns fler som vill, kan och vågar anmäla, har tillräckliga bevis och får det stöd de behöver. Tills dess är frågan hur man kan underlätta processen för de som råkat ut för något liknande.

  • Anonymous

   Starkt!

   Tror att många sunda människor reagerat som du gjort, inklusive mig själv.

   Jag hoppas verkligen att alla kommentarer och inlägg i denna fråga på detta forum läses av alla ombord samt alla på personalavdelningarna.

   Ditt

 • Anonymous

  Vad är det för jävla kollegor man har?

 • Anonym

  Anmäl honom Sara!
  Dylika personer har inte ombord i båtarna att göra!
  Hade det hänt i det rederiet jag tjänstgör i så hade karln åkt iland i nästa hamn det kommit till min kännedom.
  Det skall vara god stämning och sammanhållning ombord. Dylikt uppförande skall inte tolereras utan beivras omgående.
  Sara, du har mitt stöd.

 • Anonymous

  Iland med honom i nästa hamn….
  Naturligtvis skall sånt här inte få förekomma men jag kan tänka mig att bara för att man skulle anmäla honom kan man ju inte direkt slänga iland honom på direkten för det blir väl det klassiska ”ord står mot ord” och han har väl också ett anställningsskydd som gör att utan bevis kan man inte bli av med honom , inte ens med starka misstankar om att så övergreppen har skett…..

 • Cathie Sandberg

  Det här är tyvärr inget nytt under solen. när jag var jungman i början på 80-talet blev jag trakasserad av en öst två ggr. men efter andra gången då han slängde sig över mig då jag låg och sov på frivakten, gick jag upp till skepparn och talade om vad som hänt. Öst fick omedelbart byta vakt. Alltså inte jag, sedan fick han gå i land. Han hade våldtagit en mässtjej på en annan båt innan…
  Tveka aldrig, anmäl direkt till kaptenen, och hjälper inte det, gå vidare. De enda svin som får finnas till sjöss är kölsvin.

 • Anonym

  Bra Sara, att du tar tag i detta, sådant här får inte förekomma,bra också att du anmälde detta till SUI, mobbing till sjöss förekommer också, men det pratas det inte så mycket om.

 • Johan

  Varför anmälde inte Sara det omedelbart till Befälhavaren ? Han är den som skall ta tag i detta enligt lagen. Dessutom gör hon en anmälan till skolan så det finns dokumenterat på två ställen.
  Hade hon gjort det hade hon saken sett annorlunda ut är jag övertygad om.

  • Adam Bergman

   Hej Johan,
   Så som jag har fått det berättat för mig, inte bara från Sara, så är många oroliga för att det ska drabba deras karriär. Att en ord-mot-ord-situation mellan en befälhavare och praktikant är en ojämn match. Men som hon säger i texten så ångrar hon sig lite att hon inte anmälde. Och förhoppningsvis kan diskussionen som nu blossat upp få fler att anmäla brott.

 • Anonymous

  Kan säga att idag 2015 sa min styrman till mej att han håller fast i att kvinnor ska inte jobba till sjöss och jag är ensam tjej på min båt!! Men jag tänker inte berätta vart jag jobbar pga av mitt jobb som jag håller kärt!! Men jag blir så jävla arg att man är jävligt utsatt även som fastanställd på båt!! Jag känner mej det iallafall!!

 • Anonymous

  Bra gjort att berätta ”Sara”!
  Sådana som han ska inte vara utanför spjället!
  Att man stoppade kvinnliga elever från att komma dit var bra för de kvinnliga eleverna, men det skulle varit han som inte fick komma ut I fartyg igen. INGEN ska få uppföra sig så och behålla jobbet. Undrar hur man fick till motiveringen att inte skicka kvinnliga elever dit utan att rederiet I fråga reagerade…

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]