Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Juridik

Överstyrman dömd för sexuellt ofredande

Luleå tingsrätt har dömt en överstyrman på en av statsisbrytarna till dagsböter för sexuellt ofredande mot en underordnad.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ande mot en underordnad.

Sjöfartstidningen har tidigare skrivit om händelsen, som inträffade i Luleå i augusti 2017. Målsäganden Elsa Hats Grandin, då lättmatros, och den nu dömde överstyrmannen arbetade på samma isbrytare. Under ett kvällsbesök på ett annat fartyg som låg till kaj i närheten blev överstyrmannen alltmer berusad och allt otrevligare mot Elsa Hatz Grandin. Hon berättar för tingsrätten att han ställde upprepade frågor om hon hade haft sex med olika namngivna kollegor och om hon hade ”torkat fittan med handen” när hon kom ut från ett toalettbesök. 

Var jätterädd

När Elsa Hatz Grandin gick tillbaka till sitt fartyg kom överstyrmannen efter och var enligt hennes vittnesmål fortsatt obehaglig. Han sa till henne att han skulle slänga henne av båten om hon inte följde med till hans hytt och lämnade urinprov. De båda befann sig under promenaden i ett öde industriområde och hon var jätterädd. 

Hennes berättelse stöds av två vittnen som var närvarande under större delen av kvällen. Tingsrätten bedömer Elsa Hats Grandins berättelse som mycket trovärdig och tillsammans med övriga vittnesmål anser rätten sammantaget att åklagarens bevisning har ett mycket starkt bevisvärde. Överstyrmannen döms därför till dagsböter för sexuellt ofredande. 

Tystades ned

Elsa Hatz Grandin har bland annat i Norrköpings Tidningar berättat att hon utsattes för påtryckningar från sin dåvarande befälhavare att hålla tyst om händelsen. Hon polisanmälde händelsen först när hon hade avslutat sin anställning på isbrytaren.

Under hanteringen av ärendet, där både rederiet Sjöfartsverket och Viking Supply Ships som bemannar isbrytaren var inblandade, förekom bland annat ett dokument med en överenskommelse mellan befälhavaren och de båda inblandade personerna om att inte prata om händelsen. Dokumentet och viss mejlkorrespondens med Sjöfartsverket om saken har sedan försvunnit. JO har riktat kritik mot Sjöfartsverket för hanteringen och generaldirektör Katarina Norén har uttalat att hon och Sjöfartsverket tar avstånd från tystnadsöverenskommelsen.

Lämnade branschen

Till Norrköping Tidningar säger Elsa Hatz Grandin att hon nu känner lättnad och att hon har fått upprättelse. Trots sin fullgjorda sjökaptensutbildning är hon dock inte längre frestad av att jobba inom sjöfarten utan satsar i stället på en annan karriär.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]