Finska isbrytaren Otso.

Fotograf: Trafikledsverket

Kategori: Vintersjöfart

Otso inleder säsongen

Isbrytningssäsongen inleds i Bottenviken med att finska Otso har lämnat Helsingfors och anländer till Bottenviken den 13 december.
Finska Trafikledsverket har skickat Otso som första isbrytare till Bottenviken. Otso lämnade sin kajplats i Helsingfors söndagen den 11 december och anländer till Bottenviken på tisdagen. Isbrytaren ska inledningsvis assistera trafiken till och från hamnarna Torneå, Kemi och Uleåborg.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only] Otso lämnade sin kajplats i Helsingfors söndagen den 11 december och anländer till Bottenviken på tisdagen. Isbrytaren ska inledningsvis assistera trafiken till och från hamnarna Torneå, Kemi och Uleåborg.

De första assistansrestriktionerna, isklass II och minst 2.000 dwt, trädde i kraft den 1 december till Torneå och Kemi. I dag börjar de gälla även i farleden till Uleåborg. På svenska sidan introducerades samma restriktioner till Karlsborg och Luleå den 5 december och i dag till Haraholmen och Skelleftehamn. På onsdagen börjar restriktionerna gälla även Ångermanälven, isklass IC minst 1.300 dwt och isklass II minst 2.000 dwt.

Den 2 december meddelade Sjöfartsverket att isbrytaren Ale är operativt klar för säsongen och sätts in i beredskap och kan då med några timmars förvarning börja assistera handelssjöfarten.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]