Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Miljö | Passagerarsjöfart

Östersjön får 50.000 euro

Viking Line stöder miljöarbetet i Östersjön med 50.000 euro från försäljning av plastkassar.

Viking Line donerar sammanlagt 50.000 euro till den finländska miljöorganisationen Håll Skärgården Ren och Helsingfors Universitets marinbiologiska forskningsstation i Tvärminne för miljöarbetet i Östersjön. Pengarna kommer från försäljning av plastkassar ombord på Viking Lines färjor.

Bryts ned

Viking Line meddelar också att rederiet nu övergår till nya nedbrytningsbara plastkassar. De tillverkas i Finland av bland annat återvunnen plast och en del av råvaran kommer från plaståtervinningen ombord. Tack vare tillsatsämnet Poly-Bi bryts plasten ned om den hamnar i naturen.

Årlig donation

Projektet att samla in pengar för miljön genom försäljning av plastkassar ombord inleddes 2014 och är ett led i Viking Lines miljöengagemang där en målsättning är att reducera plastavfall ombord. Genom kampanjen doneras årligen en del av intäkterna från varje plastkasse som säljs i fartygens taxfreebutiker till miljöarbetet i Östersjön.

Miljöanpassade alternativ

– Våra fartyg rör sig dagligen i skärgården där vårt företag har sina rötter. Vi vill bära vårt ansvar för den marina miljön på olika sätt, bland annat genom att erbjuda våra resenärer miljöanpassade alternativ ombord. Förutom våra egna miljösatsningar vill vi stöda sådana instanser som jobbar konkret med att skydda skärgården, säger Johanna Boijer-Svahnström, Viking Lines informationsdirektör, i ett pressmeddelande.