”Osmart” president fick lustyacht i gåva

En dykning i Wikileaks informationsflod avslöjar ganska snabbt att rapporteringen är en blandning av fakta, bekräftade uppgifter, rykten, skvaller, andrahandsuppgifter och återgivning av utspel från personer som kanske har en annan agenda än den som uppgifterna tyder på. 

En del av uppgifterna berör sjöfart och sjötransporter i varierande grad. 

 

Ett litet mer udda inslag gäller den familjestyrda enpartistaten Turkmenistan i sydvästra Centralasien. Enligt ett telegram från 2008 som till stor del bygger på uppgifter från personer i landsflykt skall Turkmenistans president Kurbanguly Berdymuchamendov ha fått en lustyacht värd 60 miljoner euro i gåva av det ryska företaget Itera. 

Enligt uppgifterna ville han ursprungligen ha en yacht av Abramovich-storlek men så stora fartyg kan inte ta sig till Kaspiska havet, så han fick nöja sig med ett mindre.

Enligt dessa uppgifter skall dessutom företaget GAC (och som här kallas ett svenskt rederi …) ha tvingats att ”lämna över” sju av sina ”mest värdefulla medarbetare” för att permanent bemanna fartyget och att den turkmeniska staten garanterat att befälhavaren skulle få behålla sin lön på runt 2 000 dollar i månaden.

 

I ett annat telegram beskrivs presidenten på ett inte särskilt fördelaktigt sätt av USA:s charge d’Affairs i Turkmenistan. Enligt Sylvia Reed Curran är Berdymuchamendov ”fåfäng, misstänksam, på sin vakt, strikt, mycket konservativ, en van lögnare, en god skådespelare och hämndlysten”. 

Hon skriver vidare att ”Berdymuchamendov gillar inte personer som är smartare än han själv. Eftersom han inte är en särskilt begåvad kille enligt vår källa, är han därför misstänksam mot många människor.” 

Curran hänvisar också till den ”lokala allmänna opinionen” som dock hävdar att han är betydligt mer intelligent än sin son.