Gävle hamn.

Fotograf: Gävle Hamn

Kategori: Arbetsmiljö

Organisationer vill se stopp för ryska fartyg

Nu uppmanar Svenska Transportarbetareförbundet och Sveriges Hamnar regeringen att fatta beslut om hur ryska fartyg ska hanteras i Sveriges hamnar. 
– Situationen är allvarlig och vi behöver tydliga regler för våra medlemmar som jobbar i hamnarna, säger Tommy Wreeth ordförande Transport, i ett pressmeddelande.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]eras i Sveriges hamnar. ”} /–>

– Situationen är allvarlig och vi behöver tydliga regler för våra medlemmar som jobbar i hamnarna, säger Tommy Wreeth ordförande Transport, i ett pressmeddelande.

Någon bojkott mot ryska fartyg att anlöpa hamnar i Sverige eller resten av EU finns ännu inte. Enligt Ekoredaktionen väntas exempelvis ett ryskt fartyg med petroleumprodukter till Gävle hamn nästa vecka. 

Hänvisar till EU

Den svenska regeringen hänvisar till att frågan diskuteras inom EU. EU-parlamentet har nyligen röstat för ett stopp för ryska fartyg i EU-hamnar, men det är ministerrådet som bestämmer hur EU:s linje ska bli.

Fackförbundet Transportarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar anser dock att det är bråttom att få klarhet i hur man ska hantera situationen. Nu går man gemensamt ut och pressar regeringen att komma med ett besked om hur ryska och ryskkontrollerade fartyg ska hanteras i svenska hamnar.
I ett gemensamt pressmeddelande skriver organisationerna att de är ”bekymrade över situationen i vår närhet och uppmanar regeringen att ta ett tydligt och kraftfullt beslut i frågan”.

”Det brådskar”

Man skriver vidare att ”vi står bakom intentionen med Europaparlamentets resolution och har förståelse för att alla restriktioner bör ske EU-gemensamt. Vi har sett att några medlemsstater gått före och redan stoppar ryska fartyg i sina hamnar och vi uppmanar regeringen till att skyndsamt fatta ett beslut för Sveriges hanterande.”
– Vi vill se tydligare beslut från regeringen när det gäller hur ryskkontrollerade fartyg ska hanteras i Svenska hamnar och det brådskar, kommenterar Marcus Dahlsten vd Sveriges Hamnar.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]