Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Miljö | Specialfartyg

Oljeutsläpp väster om Orust

Ett oljeutsläpp upptäcktes på onsdagen väster om Orust. Ett dygn senare hade utsläppet lösts upp och dunstat bort helt och hållet.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]t bort helt och hållet.

Informationen om oljeutsläppet kom tidigt på onsdagsmorgonen från ett JAS-plan som flög över området. Efter att Kustbevakningens flyg gjort egna överflygningar konstaterades att det rörde sig om ett utsläpp som var 3,1 nautiska mil långt, 30 meter brett och var beläget sju nautiska sjömil väster om Härmanö, i sin tur belägen väster om huvudön Orust.

Började ta prover

Vid larmet tog sig KBV 312 ut till området och började ta prover för att bedöma typen av oljan och om den skulle vara sanerbar. Samtidigt skickades miljöräddningsfartyget KBV 010 upp från Göteborg för att vara redo att ta upp oljan om det skulle vara möjligt – vilket inte visade sig behövas.

– Redan när besättningen på KBV 312 höll på att ta sina prover började oljan att lösas upp och försvinna, säger Christian Carlsson, vakthavande befäl vid Kustbevakningens Ledningscentral Sydväst, och fortsätter:

– Det visade sig att det rörde sig om någon form av lättflyktig olja och på torsdagsmorgonen var den helt och hållet upplöst. Då fanns det inga spår kvar av den överhuvudtaget.

Inga rester kvar

Enligt Christian Carlsson finns det ingen risk att några rester av oljan skulle kunna flyta in mot kusten. 

– Nej, det ska det inte göra. Men vårt övervakningsflyg flyger ju där över varje dag, och kommer självklart att kolla extra noga på detta de närmaste dagarna.

Okänd förövare

Vem som ligger bakom utsläppet har man i nuläget inga teorier kring, och sannolikt kommer ärendet heller inte att utredas ytterligare.

– Nej, sannolikt kommer inte de oljeprover som togs att skickas vidare för ytterligare analys. Hade vi haft någon misstänkt båt eller hade det rört sig om någon form av tjockolja hade vi möjligen gått vidare med det hela, säger Christian Carlsson, som på rak arm har svårt att jämföra graden av allvar i detta oljeutsläpp med andra oljeutsläpp.

– Det händer ju inte varje dag, men det är heller inte första gången.

 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]