Oljeutsläppet i Göteborgs hamn.

Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Hamn/Logistik | Miljö

”Oljan ändrar sig minut för minut”

Saneringen av oljeutsläppet i Göteborgs hamn fortsätter in på andra dygnet. Men källan bakom utsläppet är fortfarande okänd.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]bakom utsläppet är fortfarande okänd.

Tord Johanssson, stabschef på Räddningstjänsten i Göteborg säger till Sjöfartstidningen att absorberande länsor är utlagda och hägnar in oljefläckarna.

– Oljan ändrar sig minut för minut beroende på vind och ström, men mängden ökar inte. Nu pumpar vi olja från inlänsningarna och befäster och byter ut länsorna i takt med att de mättas.

Okänd källa

Varifrån oljan kommer kan fortfarande ingen svara på. Allt Tord Johansson vet är att utsläppet har sitt ursprung någonstans vid Älvsborgsbrons fäste på Hisingssidan.

– Det är främst Polisens sak att försöka hitta varifrån oljan kommer och vi kan i dagsläget inte ens säga om det kommer från ett fartyg eller från en källa på land. Just där finns det ju både möjliga fartyg och landbaserade oljekällor.

Men även Kustbevakningen har inlett förundersökning om misstänkt brott mot vattenföroreningslagen. KBV har tagit oljeprover på utsläppet, men än så länge finns alltså ingen misstänkt källa.

Den hittillsvarande uppgiften om att oljebältet täcker en yta stor som två fotbollsplaner, är fortfarande det enda svar Räddningstjänsten kan ge angående oljeutsläppets storlek. Det finns heller ingen bestämd uppgift om vilken typ av olja det rör sig om.

Inte råolja

Stabschefen Tord Johansson kan bara säga att det inte är råolja.

– Nej, men den är heller inte så tunn, utan vi har bedömt det som att vi kan köra med oljeskimmer och absorptionslänsor. Så pass tjock är alltså oljan.

Vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen sitter Räddningstjänsten, Polisen, Kustbevakningen, Göteborgs Hamn och Länsstyrelsen i ett möte om hur man ska gå vidare. Förutom dessa är också ett par privata saneringsföretag sysselsatta med att ta hand om oljan.

Kustbevakningen har flugit över området i eftermiddag för att kartlägga omfattningen.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]