Fotograf: Sébastien Bertrand

Kategori: Container | Politik | RoRo

Ökad EU-satsning på svenska projekt

Sjöfartsverkets bägge projekt MonaLisa och Winmos har fått så kallad flaggskeppsstatus inom EU:s strategi för Östersjön. Därmed kommer projekten att synas bättre och få en större genomslagskraft. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]aft. 

MonaLisa-projektet blir ett flaggskeppsprojekt under prioriteringsområdet ”Development of Shipping Routes and e-Navigation in the Baltic Sea” och ska ingå i handlingsplanen för EUSBSR (EU:s strategi för Östersjön), som syftar till att möta de utmaningar som länderna i Östersjöregionen står inför.

– Flaggskeppsstatusen kommer att bidra till ökad kommunikation och synlighet för projektet. Vi kommer att kunna nå ut bredare med våra resultat och få bättre förutsättningar för att samarbeta med andra relevanta flaggskeppsprojekt i EUSBSR, säger Magnus Sundström, projektledare för MonaLisa-projektet, i ett pressmeddelande.

Målet med MonaLisa-projektet är att skapa smartare sjötransporter och effektivare sjövägar genom bland annat ruttplanering. Myndigheter, privat näringsliv och forskningsvärlden i de tre nordiska länderna Sverige, Finland och Danmark genomför med EU-stöd och under ledning av Sjöfartsverket ett omfattande arbete för att modernisera sjöfartsinfrastrukturen.

Även Winmos-projektet som Sjöfartsverket tagit initiativ till har fått flaggskeppsstatus inom det prioriterade området sjösäkerhet och sjöfartsskydd. Projektet går ut på att garantera en säker och effektiv sjöfart året runt och dämpa de effekter som orsakas av havsisen på Östersjön.

Förra veckan utsågs Baltic Maritime Science Park, med bland andra Sjöfartshögskolan i Kalmar och Bleking tekniska högskola, också till flaggskepp av EU.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]