Deltagarna i Synoptic Arctic Survey 2021 på Nordpolen.

Fotograf: Hans-Jørgen Hansen

Kategori: Forskning | Isbrytning

Oden har nått Nordpolen – för tionde gången

Klockan 20.46 under måndagskvällen kom den den svenska isbrytaren Oden fram till Nordpolen. Det är tionde gången som isbrytaren kommit dit. 

Det är inom ramen för forskningsexpeditionen Synoptic Arctic Survey som Sjöfartsverkets största isbrytare, Oden, nu har kommit fram till Nordpolen. Under expeditionen, som startade den 25 juli, undersöker forskarna det marina ekosystemet mellan Grönland och Nordpolen med ett omfattande provtagningsprogram för hydrografiska, kemiska och biologiska parametrar.

Första gången Oden var på Nordpolen var 1991 då isbrytaren var det första icke-atomdrivna fartyget som nådde fram. Sedan dess har Oden varit på Nordpolen ytterligare nio gånger. De övriga åren är 1996, 2001, 2004, 2005, 2009, 2012, 2016, 2018 och 2021.

Firade med tur på isen

Oden nådde den exakta positionen för Nordpolen klockan 20.46 under måndagskvällen.

‒ Isläget har varit ganska tufft under hela resan. Vi navigerar nu i isen runt Nordpolen och den är cirka 2,5 meter tjock. Vi firade Nordpolsbesöket med att bjuda in alla till bryggan för att se när GPS-mottagaren slog över från N89°59,9 för att sedan börja räkna ner igen på andra sidan klotet. Efter att vi passerat Nordpolen fick alla gå ut på isen. Odens kökspersonal bjöd på grillad korv och varm choklad, säger Mattias Petersson, kapten på isbrytaren Oden, i ett pressmeddelande.

Ett outforskat område

Området där Oden nu kommer att befinna sig är tidigare outforskat på grund av de svåra isförhållandena, men med hjälp av isbrytaren kan forskarna samla in data därifrån för första gången. Bland annat kommer det att bli betydelsefullt för att förstå hur ekosystemet i centrala Arktis fungerar och påverkas av ett varmare klimat.

Om isförhållandena och vädret tillåter kommer Oden regelbundet att förankra i isen i samband med att nio 24-timmars isstationer ska installeras. En av dessa sätts upp på Nordpolen. Syftet med stationerna är att inventera fiskbeståndet i centrala Arktis, bland annat med hjälp av en specialdesignad håv som mäter tio meter i diameter.

‒ Inledningen av expeditionen har gått bra. Datainsamlingen rullar på och vi är klara med en fjärdedel av provtagningarna. Vi har inte fångat fisk ännu, men förvånansvärt många räkor och pungräkor som utgör fiskens föda. Efter Nordpolen åker vi till Lomonosovryggen och det tidigare outforskade området som är vårt mål, säger Pauline Snoeijs Leijonmalm, professor i marin ekologi vid Stockholms universitet, som är Chief Scientist för forskningsexpeditionen.

Hemkomsten till Helsingborg är planerad till 20 september.