Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Forskning | Miljö | Specialfartyg

Oden har lämnat Svalbard

Sjöfartsverkets isbrytare Oden lämnade på tisdagen Svalbard under sin 18:e forskningsexpedition till Arktis. Syftet är att utföra provtagning i Arktiska oceanen och kring Nordpolen.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] i Arktiska oceanen och kring Nordpolen.

Den aktuella polarforskningsexpeditionen har namnet Arctic Ocean 2016 och kommer att pågå mellan 8 augusti och 20 september. Expeditionen, som leds av den svenska myndigheten Svenska Polarforskningssekreteriatet, är en svensk-kanadensisk satsning där isbrytaren Oden kommer att stråla samman med kanadensiska isbrytaren Louis S. St Laurent utanför Svalbard. Den svenska forskningen kommer främst att handla om globala miljöförändringar,

– Det är alltid en speciell känsla när allting är lastat, forskarna finns ombord och vi kan lätta ankar, kommenterar Erik Andersson, befälhavare på isbrytaren Oden.

Ministerbesök

Ombord på Oden finns 45 forskare som representerar 14 nationaliteter en besättning på 23 personer. På den kanadensiska isbrytaren finns 24 expeditionsdeltagare och en besättning på 49 personer.

Under expeditionens första dygn besöktes Oden av Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, som fick en praktisk inblick i svensk arktisk forskning samt i det internationella forskningsarbetet på Arktis.

Samordning

Förberedelserna inför expeditionen har pågått sedan förra årets expedition avslutades och har för Odens del bland annat handlat om vilka som ska ingå i den 23 personer starka besättningen, där det främst handlar det om samordning utifrån de personella resurserna som finns vid Sjöfartsverkets samtliga isbrytare.

– Ombord ryms det både mat, drivmedel, forskningsutrustning och reservdelar för maskineriet. Det går åt ganska mycket mat med tre mål om dagen för 70 personer i sex veckor, säger Erik Andersson.

En längre artikel om forskningsexpeditionen hittar du här.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]