Fotograf: Pierre Adolfsson/Adam Bergman

Kategori: Arbetsmarknad | Utbildning

”Oacceptabelt med trakasserier”

Hälften av alla sjöfartstudenter som svarat på Sjöfartstidningens enkät har utsatts för trakasserier – något som både Chalmers och Sjöfartshögskolan tar på stort allvar och som de anser är helt oacceptabelt.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]r och som de anser är helt oacceptabelt.

– Det vi har kunnat läsa idag och i andra medier den senaste tiden är väldigt allvarligt, säger Ted Bågfeldt, prefekt på Sjöfartshögskolan i Kalmar.

För några veckor sedan publicerade tidningen Östra Småland en artikel där elever på Sjöfartshögskolan vittnade om sexuella trakasserier när de gjort praktik ombord på fartyg. Och med anledning av det genomförde vi på Sjöfartstidningen en enkät bland studenterna på sjökaptens- och sjöingenjörsutbildningarna i Sverige. Enkäten visar att över hälften av alla som svarat, både män och kvinnor, utsatts för trakasserier.

Tagit initiativ till samtal

– Det är något som vi verkligen tar på stort allvar och det är fullständigt oacceptabelt, menar Ted Bågfeldt.

Därför har han den senaste tiden tagit ett initiativ till samtal med flera parter inom det svenska sjöfartsklustret för att få till någon form av förändring.

– Det är klart att vi Sjöfartshögskolan kan göra en del, men för att vi verkligen ska kunna förbättra situationen för våra studenter, och för att effektivt kunna arbeta mot alla former av kränkningar, måste vi arbeta på bred front.

Branschen överens

Och enligt Ted Bågfeldt har alla i branschen som han pratat med reagerat på liknande sätt.

– Alla säger att det är något som vi måste göra något åt.

En del elever vittnar om att de inte vågar anmäla, ofta av rädsla för att det ska försämra deras möjlighet till framtida jobb. Det är något som är mycket bekymmersamt, enligt Ted Bågfeldt.

”Måste vara tydligare”

– Där måste vi på lärosätena och resten av branschen vara ännu tydligare med att man inte ska straffas för att man anmäler ett missförhållande.

– Jag har den senaste tiden förtydligat för alla våra studenter att den som drabbas verkligen har skolans fulla stöd.

”Ett historiskt problem”

Även på Chalmers tas frågorna på stort allvar, menar Christian Borg, presschef på skolan.

– Det här är ett historiskt problem som vi har jobbat med i många år, med ökande intensitet.

På Chalmers har de intervjuer med studenter, både innan och efter varje praktik, för att försöka fånga upp om studenterna råkat ut för något.

– Vi på Chalmers får höra om trakasserier under praktiken ungefär en till två gånger per år.

Det finns ett mörkertal

Enligt Christian Borg har det i några av de fallen lett till åtgärder mot de individer som begått kränkningarna – i vissa fall har det även lett till uppsägning. Men han tror också att det finns ett visst mörkertal.

– Jag kan inte uttala mig om hur stort det kan vara men jag tror absolut att det finns. För det är känsliga händelser och eleverna kan ibland vara oroliga för sina karriärer.

Vill utbilda bättre handledare

Sedan i höstas jobbar även Chalmers tillsammans med andra inom branschen med att utveckla en nätbaserad handledarutbildning för att höja kompetensen på de som ska ha hand om elever under praktiken.

– Utbildningarna har funnits tidigare, men alla har inte haft möjlighet att genomföra dem eftersom de ofta är ute till havs. Men om man kan göra den på distans kan kvaliteten höjas på handledarna.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

  • Anonymous

    Jag blev utsatt för ett våldtäktsförsök ombord. Skepparn sade bara att ”du är en kvinna, det hör till i det här yrket”, arbetsskyddsmyndigheten struntade i min anmälan, polisen sade att det står ord mot ord och det är min sak att bevisa att detta har hänt, rederiet degraderade mig för att jag vågade klaga och ombord blev jag mobbat för att jag ”ställt till” det för andra ombord. Jag blev tvungen att säga upp mig och hörde senare att både ombords- och kontorsanställda hade gratulerat våldtäktsmannen för att han visade kvinnor där de står. Så ursäkta mig om jag inte tror på fina ord att man inte blir straffad om man vågar stå på sig.

  • Øystein B. Stokkan

    Dette er helt uaksebelt , de burde fra dømes sin stilling og aldri mer få seile
    hilsen Øystein
    Oslo

  • Jonas Lyddby

    Det är bedrövligt, absolut oacceptabelt och pinsamt för svenska rederier att trakasserier ombord fortfarande är ett problem för studenter 2015. Blev själv utsatt som elev 2005, påtalade problemen men blev avmönstrad och utställd i kylan. Jag fick tjata på bra för att på en ny båt kunna avsluta praktiken och fick därvid det avgörande stödet från sjöfartshögskolan i Kalmar. All heder till kansliet för det.

  • Hanna

    ”Mörkertal är fusk” – Får man inte ihop tillräckligt många våldtäkter, självmord, knarkbeslag, fågelinfluensafall eller daghemspedofiler för att motivera ökade anslag till sin myndighet eller hårdare tag mot den grupp man är ute efter, brukar man hänvisa till det stora ”mörkertalet”. (Göran Hägg)

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]