Fotograf: Göteborgs Hamn

Kategori: Hamn/Logistik | Container

Nytt samarbete Göteborg-Bilbao

Göteborgs Hamn och Spaniens fjärde största hamn, Bilbao Hamn, inleder ett nytt strategiskt samarbete. Målet är att flytta över mer gods från väg till sjö.

Mellan Spanien och Sverige fraktas varje år 2,3 miljoner ton gods, skriver Göteborgs Hamn i ett pressmeddelande. Från Spanien fraktas stora mängder frukt och grönsaker till Sverige. På export från Sverige går framförallt papper, trävaror och stål till Spanien.

Kan avlasta vägarna 

– Ungefär hälften av allt gods som transporteras mellan Spanien och Sverige rullar idag på vägarna. Vår ambition är att styra över mer gods till sjöfarten som har en stor potential att avlasta vägarna, säger Jacob Minnhagen, som jobbar med affärsutveckling på Göteborgs Hamn AB.

– 1,2 miljoner ton gods transporteras på vägarna mellan Sverige och Spanien varje år. Att flytta över dessa volymer till sjöss är en stor marknadsmöjlighet för våra två hamnar, säger Asier Atutxa Zalduegi, styrelseordförande för Bilbao Hamn som på onsdagen var på plats i Göteborg för strategiska diskussioner.

Lockar med tågpendlar

I dagsläget går två containerlinjer varje vecka mellan Göteborg och Bilbao. Förutom linjerna till Bilbao går det även linjer till Gijon, Lissabon och Leixoes på den Iberiska halvön, från Göteborgs Hamn.

– Tillsammans med våra 25 tågpendlar till och från orter runt om i Sverige och Norge har vi ett starkt erbjudande som kan ersätta lastbilstransporter från Spanien. Tågpendlarna rullar rakt in i hamnen och godset lastas snabbt på fartyg för export vidare ut i Europa och världen, eller omvänt från fartygen till tågen som får direkt ut till inlandsterminalerna. Nu hoppas vi att fler företag får upp ögonen för vårt erbjudande, säger Jacob Minnhagen.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.