onsdag 6 mars 2024
Flaggbyte. Under tisdagen den 5 mars genomfördes omflaggningen av Viking Cinderella från svensk till finsk flagg. Nu förbereds fartyget för återkomsten till Viking Lines Helsingforslinje. 
Anslag. En höjning av anslagen med nära 400 miljoner kronor för verksamhetsåret 2025. Det är vad Sjöfartsverket begär i årets anslagsframställan som myndigheten nu lämnat in till regeringen.
Sjösättning. I fredags sjösattes det första av de två nybyggena som Ahlmark Lines beställt från varvet Royal Bodewes i Nederländerna.

Attack. Bulkfartyget Rubymar har sjunkit i Röda havet under helgen. Förra veckan övergavs fartyget efter att ha attackerats av huthirebellerna.
Statistik. Mängden gods i svenska hamnar minskade med åtta procent under sista kvartalet 2023. Det visar nya siffror från Trafikanalys.
Container. Singaporebaserade containerrederiet X-Press feeders kommer återigen att trafikera Piteå hamn. Det meddelar hamnbolaget Shorelink i ett pressmeddelande.

Fartygsdop. Efter en lång resa är nu västkustrederiet Gunnars båtturers nybygge Elise redo för trafikstart i Västtrafiks regi på linje 847 mellan Lysekil och Skaftö. Under fredagen döptes fartyget i Lysekil av sjuåriga Elise.
Stipendium. Studenten Patrick Widuch på Handelshögskolan i Stockholm har tilldelats årets Anders Wall-stipendium på 200.000 kronor för sitt arbete med en ny digital kommunikationslösning för sjöfarten som kan bidra till minskade utsläpp.
Teknikproblem. För andra gången på kort tid har det upptäckts oljeläckage på Öresundslinjens färja Hamlet. Nu är fartyget taget ur trafik, vilket betyder färre avgångar över Öresund.

Forskning. Branschprogrammet Hållbar sjöfart som drivits av Lighthouse förlängs med ytterligare fem år. Samtidigt närapå fördubblar Trafikverket forskningsmedlen, från 8,5 till 15,5 miljoner kronor om året.
Nya platsannonser

4 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

2 månader Tarbit Shipping AB, Skärhamn

2 månader Alba Tankers, Göteborg

3 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

3 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

2 månader TT-Line, Trelleborg

3 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50