onsdag 6 september 2023
Brandutredning. För ett år sedan var Stena Scandica nära att gå på grund på Fårö efter att en brand i en lastbil ombord slagit ut elsystemet. Nu har den danska haverikommissionen släppt sin rapport från olyckan.
Nybygge. Nu går Sjöfartsverket ut med nästa steg i upphandlingen av två nya isbrytare till de varv som kvalificerat sig.
Avgiftsförslag. Branschföreningen Svensk Sjöfart skriver i ett remissvar att Sjöfartsverkets förslag till höjda avgifter nästa år är orimligt, och vill att regeringen agerar.

Evenemang. I kölvattnet av samarbetet mellan Göteborgs hamn och Rotterdams hamn anordnade den nederländska ambassaden en heldag om hållbar sjöfart under Frihamnsdagarna i Göteborg – ett program med många dignitärer.
Inställt. Gotlandsbolagets fartyg Drotten kommer att vara ur trafik fram till ordinarie varvsunderhåll den 25 september.
Charteravtal. Furetank har ingått ett femårigt charteravtal med norska olje- och gasbolaget Equinor för sitt fartyg Fure Vinga.

Orderbok. Svenska rederier beställer fartyg som aldrig förr – eller åtminstone mer än på länge. Just nu finns 62 fartyg i order i den lista över nybyggen med koppling till Sverige som Sjöfartstidningen årligen sammanställer. Bara i år har 20 nya ordrar offentliggjorts.
Ny teknik. Metanslip är ett känt problem vid användning av LNG som bränsle. Men nu har Wärtsilä tillsammans med Furetank utvecklat två olika tekniker som kan reducera metanutsläppen på befintliga fartyg med upp till 50 procent.

Nya platsannonser

4 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

2 månader Tarbit Shipping AB, Skärhamn

2 månader Alba Tankers, Göteborg

3 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

2 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

2 månader TT-Line, Trelleborg

2 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50