onsdag 10 januari 2024
Nybygge. Erik Thun beställer ytterligare fyra nybyggen – två multi-purpose torrlastare och två kusttankfartyg. Totalt har rederiet nu 15 fartyg i beställning.
Attacker och motattacker. Huthirebellerna fortsätter att angripa handelssjöfarten i Röda havet och ett 20-tal rederier styr nu sina fartyg runt Godahoppsudden. Samtidigt har den USA-ledda militära koalitionen framgångsrikt motat flera attacker.
Folk och försvar. God beredskap börjar med god konkurrenskraft, sa Föreningen Svensk Sjöfarts vd i sitt tal på Folk och försvars rikskonferens under tisdagen. Marinchefen sa att sjöfarten och dess behov behöver uppmärksammas mycket mer.

Charter. Gotlandsbolaget har fått en ny charter för ropaxfartyget Visborg från det spanska rederiet Balearia.
Studie. Ett nytt VTI-projekt ska utveckla samhällsekonomiska analyser för sjöfart, vilket idag är sämre än för väg och järnväg. Målet är att olika trafikslag ska kunna granskas och jämföras på ett rättvist sätt.
Statistik. Det blev ett framgångsrikt 2023 för Wasaline. Rederiet redovisar ett ökat resande mellan Umeå och Vasa, men väntar sig utmanade månader i början av 2024.

Ledning. Karin Orsel har valts till ordförande för Ecsa, European Community Shipowners’ Association, på två år. Vice ordförande blir Mikki Koskinen.
Olycka. En dykare i 50-årsåldern avled i samband med undervattensarbete på ett fartyg på Rivöfjorden i Göteborg. Nu pågår en utredning av olyckan.
Värmesystem. Svenska företaget Kyleffekt har installerat ett unikt värmepumpsystem ombord på Tallinks färja Isabelle inför chartern i Kanada. Nu har fartyget nått Vancouver.

Beställning. Stena RoRo har lagt beställning på ytterligare ett E-Flexer-fartyg från det kinesiska varvet CMI Jinling i Weihai. Fartyget kommer att levereras till Corsica Linea och gå i trafik mellan Marseille och Corsica.
Folk och försvar. Hela samhället behöver fundera över landets beredskap och det är hög tid att sätta igång, sa ministern för civilt försvar under Folk och försvars pågående rikskonferens. Bra och relevant, tycker Svensk Sjöfart.

Väder. Hallå där Anna Hagenblad, vakthavande oceanograf på SMHI. Sjöfartstidningen ringer upp med anledning av att SMHI under måndagen tog bort sina gula varningar för måttlig till svår nedisning till havs, som gällt för stora delar av Östersjön sedan nyårsdagen.
Debatt. Sjöfartens utmaningar i form av den gröna omställningen kräver samverkan mellan lokala, regionala och statliga aktörer Det skriver landshövdingen i Västra Götalands län Sten Tolgfors i en debattartikel i GP.
Isbrytning. Efter en rekordtidig start på vintern är nu samtliga av Sjöfartsverkets fem isbrytare i full drift.

Statistik. Tallink har haft ökande passagerarvolymer på bolagets alla linjer under 2023, men har samtidigt tappat över 20 procent på fraktsidan. Det framkommer i ett pressmeddelande.
Statistik. Trots försäljning av två fartyg har Viking Line haft i det närmaste likvärdiga passagerarsiffror under 2023 jämfört med året dessförinnan. Det meddelar rederiet i ett pressmeddelande. 
Styrning. I årets regleringsbrev till myndigheterna finns flera områden som berör sjöfarten. Bland annat får Transportstyrelsen i uppdrag att underlätta för elektrifiering av fartyg. 

Mest lästa 2023. Sjöfartsåret går mot sitt slut, ett spännande år fyllt med sjöfartsnyheter och samtidigt ett rekordår för Sjöfartstidningens webb. Här listar vi de tio mest lästa nyheterna på vår sajt från året som gått.
Nya platsannonser

4 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

2 månader Tarbit Shipping AB, Skärhamn

2 månader Alba Tankers, Göteborg

3 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

2 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

2 månader TT-Line, Trelleborg

2 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50