onsdag 22 november 2023
Inspektion. En kemikalietanker på drygt 50.000 dwt belades med nyttjandeförbud i Göteborgs hamn efter en hamnstatskontroll där allvarliga brister upptäcktes. Fartyget ägs av ett stort danskt rederi.
Ekonomi. Gotlandsbolagets delårsrapport för tredje kvartalet visar att bolaget fortsätter att återhämta sig efter en tidigare ekonomisk nedgång.
Ombyggnad. Nästa år går startskottet för ett omfattande infrastrukturprojekt i Göteborgs Energihamn där den 300 meter långa Kustkajen ska byggas om från grunden. Nu har byggjätten Peab kontrakterats för den första fasen av arbetet.

Batteriteknik. I mitten av november släppte EMSA en ny vägledning för installationer av litiumjonbatterier på fartyg. Den nya vägledningen skapar en ny europeisk standard och är framtagen på initiativ av Transportstyrelsen.
Ministerbesök. Den svenska sjöfarten har en viktig funktion och behöver få bättre förutsättningar genom satsningar på forskning och utveckling. Det sa utbildningsminister Mats Persson när han inledningstalade på Svensk Sjöfarts höstmöte.

Nybygge. Det första av Wallenius Marines nybyggen i Sleipner-klassen har blivit sjösatt på CIMC Raffles-varvet i Kina.
Bärplan. Efter lyckade tester kommer nu det svenska teknikföretaget Candelas passagerarbåt med bärplan, P-12, att tas i serieproduktion i Stockholm.

Landström. Under tisdagen genomfördes en världsunik inkoppling av produkttankfartyget Tern Fors till landström i Gävle hamn. Fartyget låg anslutet i över tre timmar och genomförde för första gången en lossningsoperation med ström från land.
Nya platsannonser

4 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

2 månader Tarbit Shipping AB, Skärhamn

2 månader Alba Tankers, Göteborg

3 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

2 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

2 månader TT-Line, Trelleborg

2 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50