onsdag 31 januari 2024
Försäljning. Det blir försäljning av Tallinks passagerarfärja Isabelle som just nu befinner sig i Kanada som boendefartyg vid ett industriprojekt. Köpare är Notamare Shipping Company Limited, ett bolag inom Bridgemans-koncernen som nu har chartrar fartyget.
Störningar. Huthirebellernas attacker mot civila fartyg i Röda havet är ett hårt slag för den svenska exporten av skogsprodukter. Nu varnar branschorganisationen Skogsindustrierna för högre osäkerhet och ökade kostnader.
Störning. FN-organet Unctad uttrycker djup oro för eskalerande störningar i global handel till följd av problemen i Röda havet, Svarta havet och Panamakanalen.

Rekrytering. Svensk Sjöfart, Trafikverket Färjerederiet och Sjöfartsverket ska samverka för att ta fram praktikplatser till sjöss.
Årsstatistik. 2023 blev det bästa året någonsin i Göteborgs hamns historia när det kommer till antalet hanterade containrar, det trots oroliga tider i världen. Även antalet kryssningspassagerare slog nytt rekord.
Resande. Förra året passerade färre fartyg genom Stockholms Hamnars hamnar men däremot ökade beläggningen av passagerare ombord.

Fartygsaffär. Svenska rederiet Lakeway Link köper roro-fartyget Miramar Express för en ny fartygslinje mellan Polen och Sverige.
Konkurrens. Finns det en framtid för svensk sjöfart? frågade Svenskt Näringsliv på ett seminarium i fredags. Det korta svaret är ja – men branschen önskar sig vissa justeringar.
Brand. TT-Lines färja Nils Holgersson ligger till kaj i Travemünde med anledning av maskinhaveri. Utredning och reparationer pågår.

Nytt linjenätvek. I och med nya Geminisamarbetet med Hapag-Lloyd tar Maersk bort Göteborg som destination på sin direktlinje mellan Kina och Norra Europa.
Nya platsannonser

3 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

3 månader Luleå Hamn AB, Luleå

3 månader Luleå Hamn AB, Luleå

1 månad Tarbit Shipping AB, Skärhamn

1 månad Alba Tankers, Göteborg

2 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

2 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

1 månad TT-Line, Trelleborg

2 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50