onsdag 20 december 2023
God jul. Sjöfartstidningens redaktion vill önska alla läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år. Följ oss på webben under helgerna!
Kommentar. Situationen i Röda havet är allvarlig, och att civila besättningar ombord på handelsfartyg attackeras är helt oacceptabelt. Det säger Svensk Sjöfarts vd Anders Hermansson som välkomnar initiativet till en internationell koalition för att skydda fartygen i området.
Försvar. Attackerna på fartyg i Röda havet får rederier att undvika området. Nu initierar USA ett internationellt samarbete för att skydda fartygen.

Attacker. Containerrederierna Maersk och Hapag-LLoyd pausade i fredags sina seglingar genom Röda Havet och Bab al-Mandabsundet till följd av ett ökat antal attacker mot sjöfarten. Nu gör fler rederier och företag samma sak.
Vindassistans. Tillsammans med charterkunden Louis Dreyfus Company gör nu Wisby Tankers en satsning på segelteknik ombord på sin juicetanker Atlantic Orchard.
Avtal. Stena Line har ingått ännu ett avtal med hamnoperatören Peel Ports Group om trafik till en av bolagets hamnar under de nästkommande 77 åren, fram till år 2100. Det är det andra avtalet med samma längd som rederiet tecknat med Peel Ports i år.

Incident. Finnlines ropaxfärja Finnpartner kolliderade med kajen vid ankomst till Malmö i söndags. Händelsen ska nu utredas internt, skriver rederiet i ett uttalande.
Insamling. Mikael Lindmark är kassör i fackförbundet Seko sjöfolk, som nyligen såg till att matpaket delades ut till ukrainska hamnarbetar- och sjömansfacket i Odessa.
Levererad. Under fredagen tog AtoB@C Shipping leverans av Electramar, det första fartyget i den nya serien med tolv plug-in hybridtorrlastare.

Nybygge. Under fredagen genomfördes en steel cut av Rederi AB Donsötanks första nybygge av de två beställda systerfartygen till Prospero och Pacifico. 
Mjukvara. Thunbolagen har tecknat avtal med Öckeröbaserade Berg Propulsion om leverans av mjukvarusystemet Dynamic Drive till tio av rederiets kommande nybyggen.
Störning. 61 fartyg väntade på onsdagen på att gå igenom Panamakanalen. Kön har minskat drastiskt jämfört med några veckor sedan, vilket tyder på att rederierna väljer andra vägar.

Satsning. Polska rederiet Unity Line har förlängt sitt avtal med Trelleborgs hamn med fem år. Samtidigt meddelar rederiet att de i januari sätter in ett större fartyg på linjen till Swinoujscie och dessutom satsar på nybyggen.
Brott. Åborederiet Alfons Håkans tidigare vd har dömts till villkorligt fängelse och samhällstjänst för grovt skattebedrägeri, uppger Yle Åboland. 
Ny linje. I mitten av februari 2024 planerar Stena Line att öppna en ny fraktlinje mellan Dublin och Birkenhead utanför Liverpool. Det meddelade bolaget under fredagen.

Nya platsannonser

3 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

3 månader Luleå Hamn AB, Luleå

3 månader Luleå Hamn AB, Luleå

1 månad Tarbit Shipping AB, Skärhamn

1 månad Alba Tankers, Göteborg

1 vecka Nordic Storage, Oskarshamn

1 vecka Tallink Silja Line, Stockholm

1 månad TT-Line, Trelleborg

1 vecka LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50