onsdag 12 juni 2024
Lotsuppsägningar. På två år har 15 lotsar valt att säga upp sig från Sjöfartsverket, bara i år är siffran åtta. Det är en helt ny utveckling som inte Sjöfartsverket sett tidigare.
Färjetrafik. Gotlandsbolaget köper DFDS linje Oslo–Fredrikshavn–Köpenhamn för cirka 400 miljoner danska kronor. I köpet ingår två bil- och passagerarfartyg och en verksamhet med cirka 800 anställda.
Rapport. Transportstyrelsens hantering av regelverken har försvårat elektrifieringen av fartyg i den nationella sjöfarten, enligt myndighetens egen rapport. Men nu har situationen förbättrats.

Dopceremoni. Efter två år i drift kunde Donsötank under måndagen genomföra ett efterlängtat dop av fartyget Pacifico när hon låg på varv i franska Dunkirk.
Danmark vill leda omställningen. Det finns fortfarande mycket att göra för att sänka utsläppen genom bland annat energieffektivisering och ruttoptimering. I Köpenhamn pekar en mängd nya aktörer på att sjöfarten behöver tänka nytt.
Attack. Två handelsfartyg ska ha fattat eld efter att ha träffats av missiler utanför Jemens kust, uppger flera internationella medier. Inga personskador har rapporterats.

Kryssning. Meyer Turku varv i Åbo har levererat kryssningsfartyget Mein Shiff 7 till beställaren TUI Cruises. Det är det första fartyget förberett för metanol som byggs vid varvet.
Polarforskning. I augusti ska isbrytaren Oden på ännu en expedition till Grönland. Forskarna ombord ska bland annat studera hur smältande glaciärer bidrar till att höja den globala havsnivån.

Ny linje. Hallands Hamnar, Stena Recycling och Hydro Aluminium har inlett ett nytt samarbete. Metallskrot som tidigare gick på lastbil till anläggningar i Norge flyttas nu till sjöfrakt.
Navigation. Sjöfartsverkets UFS-redaktion i Norrköping ser till att sjökorten stämmer och att ändringar görs tydliga och når ut.
Nya platsannonser

4 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

2 månader Tarbit Shipping AB, Skärhamn

2 månader Alba Tankers, Göteborg

3 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

2 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

2 månader TT-Line, Trelleborg

2 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50