onsdag 29 maj 2024
Politik. Statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström vill se breda åtgärder mot skuggflottan i EU:s nästa sanktionspaket. Det sa ministrarna till Sjöfartstidningen när de besökte Göteborgs hamn på tisdagen. 
Tio år med inre vattenvägar. Reportageserie: En rad åtgärder har genomförts för inlandssjöfarten enligt nationella samordnaren Björn Garberg, men fler hinder behöver röjas.
Tio år med inre vattenvägar. Reportageserie: Det finns moderna svenska exempel där det skett en överflyttning till vattenvägarna, om än i mindre skala. Ett sådant exempel handlar om avfallshantering i Göteborg.

Elfel. Den nyinvigda elfärjan Burö som trafikerar i Göteborgs norra skärgård drabbades under måndagseftermiddagen av en blackout och har tagits ur trafik.

Invigning. Under tisdagen arrangerade Finnlines en invigning i Malmö av rederiets nya linje mellan Sverige och Polen, det ombord på fartyget Finnfellow. 
Redare. Folke Patriksson är en av Sveriges stora sjöfartsprofiler genom tiderna. Från starten av Nordsjöfrakt på 1960-talet fortsatte han under hela sitt yrkesliv med fler fartyg, nya rederikonstellationer och nya segment. Nu har han gått bort.

Tio år med inre vattenvägar. I år är det tio år sedan Sverige fick EU-klassade inre vattenvägar, vilket öppnade för pråmfartyg på Göta älv, Vänern och Mälaren. Men den förväntade succén har uteblivit. I Nederländerna finns det rederier som hoppas på en svensk vändning.
Bränsle. Scanocean ska leverera marint förnybart bränsle till rederiets fartyg på den nystartade rorolinjen mellan Sverige och Polen.
Intervju. Skarpa globala regelverk för sjöfartens koldioxidutsläpp är nödvändiga för att säkerställa att det inte skapas osund konkurrens mellan länder. Det säger Anne Steffensen, vd för Danish Shipping som vill driva på IMO:s arbete.

Pris. Under tisdagen arrangeras Sjöfartens dag i Mariehamn på Åland där bland annat Nordkompass delade ut årets Safety Award.
Replik. Sjöfartshögskolorna vill bemöta de farhågor som Sjöbefälsföreningen i en krönika presenterat kring Fartygsförlagd utbildning för FBVII. Här är Sjöfartshögskolornas replik.
Nya platsannonser

4 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

2 månader Tarbit Shipping AB, Skärhamn

2 månader Alba Tankers, Göteborg

3 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

2 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

2 månader TT-Line, Trelleborg

2 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50