onsdag 4 maj 2022
Statistik. Antalet handelsfartyg på minst 100 brutto i det svenska skeppsregistret uppgick till 317 fartyg per 31 december 2021, vilket är oförändrat jämfört med både 2020 och 2019. Det visar ny officiell statistik från Trafikanalys om de svenska fartygen.
Val. Claes Berglund, chef för Public Affairs & Sustainability på Stena AB, är Föreningen Svensk Sjöfarts nye ordförande. Han efterträder Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget.
Lista. Avskaffad stämpelskatt och finansiering av nya isbrytare med statliga medel är två av punkterna i den sjöfartsagenda som Föreningen Svensk Sjöfarts vd Anders Hermansson presenterade under föreningens årsmötesseminarium på torsdagen.

Uppvisning. Terntanks nybygge Tern Fors blir det andra nybyggda tankfartyget som kommer att ligga vid kaj på Donsö i samband med årets DSM. Rederiet kommer att hålla en namngivningsceremoni på Donsö för det nya fartyget.
Statistik. Rysslands invasion av Ukraina har inte påverkat godsflödena i Göteborgs hamn, som fortsätter att öka. Det visar hamnens volymsammanställning för det första kvartalet 2022.
Sjöfartsforskning. Västra Götalandsregionen tilldelar nio miljoner i projektstöd till Lighthouse, som vill utöka verksamheten med fler medlemmar och mer samverkan.

Sanering. Skytteren har klassats som Sveriges miljöfarligaste vrak. Nu har 175.000 liter olja och oljeblandat vatten tagits upp från vraket som ligger utanför Lysekil.
Sjösättning. Under torsdagen genomfördes sjösättningen av Berndtssons Rederi AB:s nya bulkfartyg Vingaren på varvet i Kina. Nu ska fartget utrustas inför den planerade leveransen i sommar.
Leverans. Finnlines har tagit leverans av Finneco I, det första av tre nya hybridrorofartyg som är en del av rederiets nybyggnadsprogram på 500 miljoner euro.

Nya platsannonser

4 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

2 månader Tarbit Shipping AB, Skärhamn

2 månader Alba Tankers, Göteborg

3 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

2 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

2 månader TT-Line, Trelleborg

2 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50