onsdag 24 januari 2024
Utblick. Att torkan i Panamakanalen och krisen i Röda havet sammanfaller innebär en stor utmaning för sjöfarten. Carl-Johan Hagman på NYK kallar kombinationen för ”en perfekt storm”. Ämnet togs upp på Maritime-insights konferens.
Röda havet. Enligt EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell är medlemsländerna i princip överens om en EU-insats för att trygga sjötrafiken i Röda havet.
Rapport. Svensk sjöfartsindustri förväntas växa med 7 procent i år och 6 procent 2025.

Störning. Till följd av en skrovskada som uppstod vid utdockning fördröjs Eckerölinjens trafikstart på rutten Grisslehamn–Eckerö.
Aktier. Efter att investeringsbolaget Stena Sessan nu innehar mer än 90 procent av aktierna i Concordia Maritime har man beslutat om avnotering från börsen.
Allians. Containerjättarna Maersk och Hapag-Lloyd startar ett långsiktigt samarbete med namnet Gemini Cooperation. Det meddelade rederierna i förra veckan.

Debatt. Marco Polos grundstötning hade inte skett om det hade funnits ett system för systematisk trafikövervakning, vilket Sverige borde driva processen att implementera, skriver tidigare lotsarna Benny Pettersson, Hans Hederström och Ulf Svedberg.
Avgår. Hallands Hamnar meddelar att vd Björn Alvengrip lämnar sitt uppdrag.
Trafikstart. Birka Gotland gör sin premiärkryssning från Stadsgårdskajen i Stockholm till Mariehamn på Åland den 20 mars, skriver rederiet i ett pressmeddelande.

Nybygge. Under måndagen hölls en namngivningsceremoni i Kina för det andra fartyget i Langh Ships serie på tre torrlastfartyg om 7.800 dwt.
Nya platsannonser

4 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

2 månader Tarbit Shipping AB, Skärhamn

2 månader Alba Tankers, Göteborg

3 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

2 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

2 månader TT-Line, Trelleborg

2 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50