onsdag 14 februari 2024
Havsmiljö. Gör staten tillräckligt för att påverka sjöfartens miljöbelastning? Frågan kan få ett svar då Riksrevisionen nu har börjat granska statens insatser för att minska sjöfartens utsläpp av skadliga ämnen i havet. Fokus ligger på utsläpp av skrubbervatten och utsläpp av lastrester från tankar.
Olycka. Svenska bogserbåten Pampus ligger med slagsida sydväst om Holmsund i Västerbotten efter att ha gått på grund. Det rapporterar SVT Nyheter.
Näringsliv. Försäljningar av fartyg blev en räddning för rederiet Concordia Maritime när marknaden för tanksjöfart kraftigt förändrades. Det säger vd Erik Lewenhaupt i en intervju om bolagets strategi de senaste åren.

Årsrapport. År 2023 blev ett framgångsrikt år för Trelleborgs hamn, det trots omvärldsläget med krig, inflation och höjda räntor. Bland annat slogs all time high för antalet personbilar i hamnen. 
Charteravtal. Tankrederiet Stena Bulk har beslutat att expandera sin flotta genom charteravtal av fyra nybyggda Medium Range (MR) tankfartyg.
Världshandel. Störningar i leveranskedjorna är något vi kommer att få leva med lång tid framöver, menar forskare bakom en ny rapport om driftstörningar i containersjöfarten som finansierats av Trafikverket och Lighthouse.

Nybyggen. Furetank beställer ytterligare två Vingafartyg. Ordern markerar en milstolpe för rederiet, som vid leverans kommer att ha en flotta helt bestående av fartyg av högsta klimatklass med en snittålder på två år.
Näringsliv. Den danska rederikoncernen Maersk meddelar att man inleder en avknoppning och separat notering av bogserings- och marintjänstbolaget Svitzer.

Attacker och motattacker. Regeringen vill att Sverige deltar i två insatser på Röda havet. Det meddelar utrikesminister Tobias Billström (M) efter ett möte med riksdagens försvarsutskott och utrikesutskott, rapporterar SVT.
Nya platsannonser

4 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

2 månader Tarbit Shipping AB, Skärhamn

2 månader Alba Tankers, Göteborg

3 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

3 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

2 månader TT-Line, Trelleborg

3 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50