onsdag 23 augusti 2023
Gotlandstrafiken. Underlaget för upphandlingen av Gotlandstrafiken för fartyg och drift från år 2027 har presenterats av Trafikverket. Myndigheten ställer nu skarpare krav kring trafikens klimatpåverkan, trafikens roll för totalförsvaret och kring biljettpriser och överfartstider. 
Rapport. Rekryteringsbehovet inom sjöfarten är fortsatt stort. Under kommande tre år behöver branschen rekrytera 2.200 personer, enligt Transportföretagens nya rapport ”Tempen på sjöfartsbranschen 2023”.
Återvinning. I juni 2025 träder Hongkong-konventionen (IMO:s konvention om fartygsåtervinning) i kraft. Sverige har inte anslutit sig ännu men planerar att göra det till dess. 

Nybyggen. Efter några tuffa år har vinden vänt för Swede Ship Composite i Hunnebostrand. Donationer på över 100 miljoner har gjort att Sjöräddningssällskapet kunnat lägga en order på 13 nya sjöräddningsbåtar.
Kvartalsrapport. Tack vare bland annat sjunkande drivmedelspriser fortsätter den ekonomiska återhämtningen för Gotlandsbolaget. Det gör att man nu väljer att återgå till att driva fartyg med LNG.
Reparation. Ett konstaterat fel på propelleraxeln gör att tiden som Gotlandsbolagets fartyg Drotten behöver vara ur trafik förlängs. Fartyget ska repareras så fort varvet har möjlighet.

DSM2023. Om knappt två veckor slås portarna upp till Donsö Shipping Meet. Redan nu kan du läsa om mässan och rederierna på ön i årets upplaga av DSM Exhibition Magazine.
DSM2023. Från dåtidens segelfartyg till toppmoderna produkttankfartyg för framtiden. Nu är det klart vilka fartyg som gästar Donsö under årets upplaga av mässan Donsö Shipping Meet.
Bogserbåt. Världens första hybridelektriska bogserbåt som kan köras på metanol får Göteborgs hamn som bas. Det stod klart under torsdagen när Svitzer inledde den andra fasen av utvecklingsarbetet av bogserbåten som väntas tas i bruk under 2025.

Nya platsannonser

4 veckor Sjöfartsverket, Norrköping

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

4 månader Luleå Hamn AB, Luleå

2 månader Tarbit Shipping AB, Skärhamn

2 månader Alba Tankers, Göteborg

3 veckor Nordic Storage, Oskarshamn

2 veckor Tallink Silja Line, Stockholm

2 månader TT-Line, Trelleborg

2 veckor LGM Engineering,
Följ oss på

Korsgatan 20
411 16 Göteborg · +46 31 712 17 50